Pompoenfeest

Welke rol speelt de pompoen bij Halloween? De Ieren gebruikten oorspronkelijk knollen als lantaarn om langs de deuren te gaan voor snoep. Toen zij eenmaal in Amerika huisvesting vonden, zagen ze dat de pompoen veel geschikter was om er een lantaarn van te maken. Dat idee kreeg overal gevolg en al gauw zag je op Halloween avond louter pompoenlantaarns met een brandend kaarsje er in.


De pompoen komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het is al een hele oude groente, want er zijn zaden gevonden van 7000 tot 5500 voor Christus. De Indianen gebruikten de pompoen bij de dagelijkse maaltijd. De pompoen werd in stukken op een open vuur geroosterd en zo gegeten. Ze aten ze niet alleen, ze gebruikten ze ook voor andere doeleinden. Zo droogden ze de pompoen en vlochten van de gedroogde stroken manden en matten. De kolonisten hebben het gebruik van de pompoen afgekeken en zijn ze ook gaan eten.


Er is een Iers volkslied dat een verhaal vertelt over de pompoenlantaarn. In het Engels noemen ze zo’n lantaarn een Jack-o-lantern. Jack was een dronkaard en een schurk. Hij had de duivel voor de gek gehouden en hem in een boom laten klimmen. Jack had op die boom een kruis getekend, zodat de duivel gevangen zat. Jack sprak met de duivel af dat hij hem vrij zou laten, als de duivel hem met rust zou laten. Toen Jack dood ging, mocht hij niet naar de hemel vanwege zijn schurkenstreken. Hij mocht ook niet haar de hel, omdat hij de duivel voor de gek had gehouden. De duivel gaf hem een gloeiend houtstokje om er zijn weg in het duister mee te verlichten. Het gloeiend stokje deed hij in een uitgeholde knol om er langer profijt van te hebben.


Je kunt zelf een leuke lantaarn van een pompoen maken. Je hebt pompoenen in vele maten. Hoe groter de pompoen, hoe langer de klus om hem uit te hollen. Teken een rondje op de pompoen. Dit wordt een deksel die je er af kunt halen. Met een aardappelschilmes haal je voorzichtig het ‘deksel’ er af. Nu kun je met een lepel de pompoen uit hollen. Je voelt vanzelf als je de korst hebt bereikt, want hier komt geen vruchtvlees meer vanaf. Haal de pompoen op die manier helemaal leeg. Teken dan een gezicht op de pompoen en snijd met het mesje de vormen er voorzichtig uit. Laat de pompoen drogen, dit kan 2 tot 3 uur duren. Als de pompoen helemaal droog is, kun je er een waxinelichtje in laten branden.


Lees ook