Mossel bereidingen

Mosselen worden vooral in Europa graag gegeten. Meestal worden ze gekookt, maar je kunt ze ook rauw eten, bakken, stomen en frituren. In België eet men de mosselen graag met frieten. In Nederland eet men ze graag met brood en sausjes.


Gebruik een zeer grote pan voor het koken van mosselen om verzekerd te zijn van een gelijkmatig resultaat. Vul die pan niet verder dan voor een derde deel. Open schelpen nemen meer ruimte in dan dichte exemplaren. Je moet de mosselen in de pan daarbij ook goed kunnen omschudden en dat gaat makkelijker als de pan niet te vol is. Er zijn speciale mosselpannen te koop. De kans dat je de mosselen te kort hebt gekookt is klein. Je krijgt de mossel dan namelijk nauwelijks open. Als de mossel gaar is, zal de schelp zich zo geopend hebben, dat je wel makkelijk bij de inhoud komt. De eerste mossel mag je met een vork uit de pan halen. Daarna gebruik je de schelp van de eerste mossel om de andere mosselen uit hun schelpen te halen. Was je handen na afloop (als je klaar bent) en droog ze aan een servet.


Serveer bij een mosselpan sausjes. Je kunt ze zelf maken of kant-en-klaar kopen. Lekkere sausjes zijn: knoflooksaus, mosterdsaus, cocktailsaus en remouladesaus. Het stokbrood mag eigenlijk niet ontbreken, maar je kunt ook kiezen voor grof bruin brood of frieten. Schenk er een droge witte wijn bij. Een biertje mag ook.


Mosselen hebben een korte kooktijd dus blijf er bij als je ze kookt. Zodra ze open gaan, is het klaar. Kook ze niet te lang, want ze worden heel snel taai. Dit is ook de reden waarom je mosselen nooit moet laten meekoken in een gerecht. Als je bijvoorbeeld soep maakt, kun je de mosselen beter pas aan het einde van de bereiding toevoegen.

Overgebleven gekookte mosselen kun je in de diepvries ongeveer drie maanden bewaren bij – 20 graden Celsius. Je kunt ze op bijvoorbeeld op een ander moment paneren en frituren. Laat ze wel eerst helemaal ontdooien om te voorkomen dat door het vocht de paneerlaag loslaat. Gefrituurde mosselen smaken lekker als snack of als maaltijd bij frieten en een gemengde salade.

Van mosselen maak je een snelle lekkere lunch door ze te smoren. Bak wat boter in een pan en voeg een halve eetlepel (Zaanse) mosterd toe. Voeg mosselen, fijngehakte dragon, ringetjes bosui, citroensap en peper en zout naar smaak toe en laat dit 2 tot 3 minuten smoren. Serveer de mosselen met een bruin of wit bolletje.


Lees ook