Lactose intolerantie

Een ander woord voor lactose is melksuiker. Het is een suiker dat niet alleen in melk en melkproducten zit, maar ook vaak ongemerkt in kant-en-klaar maaltijden, bouillonblokjes, brood, worst, snoep en dergelijke. Medicijnen kunnen ook lactose bevatten. Het wordt vaak gebruikt als goedkope vulstof.


Lactose intolerantie is het onvermogen de melksuiker lactose te verteren. Normaliter wordt lactose in de dunne darm door het enzym lactase gesplitst. Zo, en alleen op deze manier, kan lactose door het lichaam worden opgenomen. Bij een lactose intolerantie is er een tekort aan het enzym lactase, waardoor het niet goed verteerd kan worden. Dit veroorzaakt gisting van bacteriën  in de dikke darm (darmflora) en dat kan leiden tot krampen (buikpijn), misselijkheid en winderigheid of geborrel in de darmen tot in ernstige gevallen waterige diarree. Deze klachten hebben de verzamelnaam: lactose intolerantie. Een lactose intolerantie wordt abusievelijk veel met een koemelkeiwit allergie verward. Kleine hoeveelheden melkproducten worden bij een lactose intolerantie meestal redelijk  verdragen. De klachten komen niet veel voor bij kinderen onder de drie jaar en ze zijn meestal kortdurend.


Er bestaan verschillende vormen, afhankelijk van de oorzaak. Als de klachten worden veroorzaakt door een tekort aan lactase, spreekt men ook wel van lactasendeficiëntie of simpelweg lactase tekort. Als de klachten niet specifiek worden veroorzaakt door een verminderde opname van lactose, spreekt men van lactose intolerantie. Het is een synoniem voor het niet goed verdragen van lactose. Andere oorzaken voor lactose intolerantie zijn ziekten of afwijkingen in het darmkanaal, bijvoorbeeld als gevolg van een ontstoken darm, een darminfectie, bestraling, of beschadiging van de darmwand door een operatie. Deze vorm wordt secundaire lactose-intolerantie genoemd en is meestal van tijdelijke aard. De klachten verdwijnen als de darmwand is hersteld. Een aangeboren lactose intolerantie komt zelden voor en is niet te behandelen. In het geval van een aangeboren lactose intolerantie maakt iemand vanaf de geboorte geen lactase of te weinig lactase aan. De baby zal dan ook geen moedermelk verdragen want ook moedermelk bevat lactose.


Een behandeling voor lactose intolerantie bestaat uit het voorkomen van de klachten door het beperken of vermijden van lactose in de voeding. Eventueel kan een medicijn met het enzym lactase worden gebruikt. Door het beperken of weglaten van melkproducten uit de voeding kan een tekort aan calcium en vitamine B2 ontstaan. Deze belangrijke voedingstoffen zullen uit andere voedingsmiddelen gehaald moeten worden. Daarom is bij een behandeling van lactose intolerantie  begeleiding van een diëtiste gewenst.


Lees ook