Maanzaad

Hier vertellen wij je alles over Maanzaad. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Maanzaad.

Gebruik van Maanzaad

Maanzaad

Het gebruik van maanzaad is vergelijkbaar met het gebruik van sesamzaad. Het wordt vooral gebruikt in of op broodvariėteiten door het zaad door het deeg te mengen of op het brood te strooien. In Duitsland gebruikt men maanzaad in gebak. Het smaakt prima in de cake. U kunt het in de vinaigrette over rauwkostschotels strooien.

  • papaver somniferumLatijnse naam
  • langere tijdHoudbaarheid
  • ZadenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Maanzaden

Maanzaad zijn de zaadjes van de papaverplant. Deze plant groeit in Midden-Europa. Men noemt maanzaad ook wel blauwmaanzaad. De papaver is dezelfde plant waarvan uit de sappen opium wordt gemaakt. Maar dat betekent niet dat de blauwe bolletjes ook hallucinerend zouden zijn. Maanzaad bevat geen of slechts sporen van de actieve stoffen in opiaten en kan dus veilig gegeten worden. Uit onderzoeken en testen naar het gebruik van opiaten is echter wel gebleken dat proefpersonen wel reageren na het genuttigd hebben van maanzaad. Maanzaad wordt geteeld en hiervoor worden speciale rassen gebruikt met een laag gehalte aan opiaten. De zaadjes komen uit de maanbol van de plant. De bol is een doosvrucht en vormt zich na de bloei uit het vruchtbeginsel van de bloem. Als het zaad rijp is ontstaan openingen onder een soort hoedje. Een beetje wind doet het zaad al uit het hoedje strooien.

Maanzaad heeft een nootachtige smaak. U kunt ze lang bewaren op een droge plaats in een afgesloten pot. Maanzaad is verkrijgbaar bij de bakproducten in de supermarkt. U kunt ze ook in gemalen vorm krijgen. De zaadjes zijn rijk aan mineralen.

Het gebruik van de papavermaanzaadjes was al bekend in de oudheid. Toen werd al brood gebakken met de zaadjes. De zaadjes waren meer dan alleen een smaakmaker. Maanzaadbrood zou onheil voorkomen. Om die reden gaven ze maanzaadbrood mee met de dode in het graf, zodat deze beschermd zou worden. Dit was een heidens gebruik. De Christenen brachten andere verhalen over het gebruik in de wereld. Zo zouden de heidenen de grafkisten van overledenen waarvan zij dachten dat het een vampier was, vol leggen met papaverzaaddozen. Vampieren zouden een drang hebben om de zaden te tellen en omdat ze daar zo lang mee bezig zouden zijn zou het de tijd van de levenden wel uitduren.

Enkele gebruiksvormen van Maanzaad

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Maanzaad