Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Paté

Hier vertellen wij je alles over Paté. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Paté.

Gebruik van Paté

Paté kan op verschillende manieren worden gegeten: als broodbeleg, voorgerecht, lunch of bij de borrel op een toastje of een stokbroodje. Paté kan van verschillende vleessoorten worden gemaakt, bijvoorbeeld kalf, rundvlees, varkensvlees, ganzenlever of verschillende soorten vlees bij elkaar. Wildpaté wordt gezien als een delicatesse. Het is erg lekker om bij een wildpaté veenbessen of uienconfituur te serveren. Het is niet moeilijk zelf paté te maken. Er zijn veel recepten verkrijgbaar. Traditioneel versgemaakte paté bestaat voor 1/3e deel uit lever, 1/3e deel uit vlees en 1/3e deel uit vet. Maar tegenwoordig wil men liever magerder eten. Je kunt met paté een heerlijk voorgerecht maken. Serveer het op een bord met een luxe broodje of stuk boerenbrood en een compote. Dankzij de structuur kun je er ook een mooie vorm uit steken. Of maak er een trendy voorgerecht van door met natte handen een bolletje te draaien en er een lollystokje in te steken. Paté kan ook geserveerd worden in een schuitje van witlof. (Zelfgemaakte of verse) paté kun je tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Zelfgemaakte paté smaakt nog beter na 1 tot 2 dagen rijpen. Je kunt paté invriezen. Het is handig dit in porties (plakken) te doen.

Algemene informatie over Paté

Het woord paté verwijst naar het oude Grieks en het betekent kleine deeltjes of fijne structuur. In de Middeleeuwen gebruikten ze het woord paté al voor gemalen vlees in een deegkorst, bij ons beter bekend als ‘pastei’. Paté betreft over het algemeen een vleesproduct waarin lever is verwerkt. Lever is goed voor de gezondheid omdat er veel ijzer en vitamine A in zit, maar weer ongezond als je het te vaak eet. Maar 1 keer per week lever eten, schijnt erg bevorderlijk voor de gezondheid te zijn. Zwangere vrouwen wordt afgeraden lever te gebruiken omdat teveel vitamine A schadelijk zou kunnen zijn voor de vrucht. Omdat lever erg bederfelijk is, werd dit probleem al vroeg ondervangen door er paté van te maken. De lever wordt vermengd met andere vleessoorten en ingrediënten. Een belangrijk ingrediënt is spek of vet. Dit vet komt vrij als de paté au-bain-marie wordt bereid en stolt aan de bovenkant waarmee het een afdichtende laag vormt.

Enkele gebruiksvormen van Paté

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met PatéInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven