Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Atjar tjampoer

Hier vertellen wij je alles over Atjar tjampoer. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Atjar tjampoer.

Gebruik van Atjar tjampoer

Atjar tjampoer wordt gebruikt als bijgerecht. De frisse smaak van de atjar vormt een welkome afwisseling op de vaak pittig gekruide Indonesische of Indische gerechten. Let echter wel op, want menige atjars bevatten namelijk ook zelf pittig gekruide toevoegingen. Er worden veel atjars met Spaanse peper bereid. Deze atjars kunnen zeer scherp van smaak zijn. Atjar tjampoer kan ook als garnering (bijvoorbeeld bij brood of koude vlees-, vis-, of aardappelsalade) gegeven worden. In plaats van atjar tjampoer kun je ook zure augurken, zilvervliesuitjes of ingemaakte komkommer gebruiken. Je kunt overigens heel eenvoudig zelf je eigen atjar tjampoer maken. Sommige bereidingen kosten echter veel tijd en veel ingrediënten, waardoor het sneller en goedkoper is een kant-en-klare pot bij de supermarkt te halen.

 • hangt van de ingrediënten af (zie bij kant-en-klare atjar de verpakking)Houdbaarheid
 • een atjar tjampoer kan verschillende soorten groenten bevattenSoorten
 • SmaakmakersCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Atjar tjampoer

Een atjar is een zuur (bij)gerecht. Het bestaat uit groenten die zijn ingemaakt. Door inmaak en gisting verkrijgt het gerecht zijn zure smaak. Een echte “atjar” kan niet zonder toevoeging van azijn, olie, zout, suiker en diverse Indische kruiden. Daarbij mag de specerij koenjit (kurkuma) niet ontbreken. Daarom heeft atjar een gele kleur.

Atjar is oorspronkelijk een gerecht uit de Indonesische en Indische keuken. In Nederland is de spelling van het gerecht nog volgens de oude Nederlands-Indische spelling, namelijk “atjar”. In de moderne Indonesische spelling wordt het echter anders geschreven, namelijk als “acar”.

De benaming tjampoer (ook tampoer) betekent dat er meerdere groenten aan de atjar zijn toegevoegd. Atjar tampoer betekent letterlijk vertaald: “gemengd zuur”. Groenten die voor een atjar tampoer worden gebruikt, zijn Chinese kool, witte kool, wortel, ui, paprika en komkommer. Er kan ook bloemkool voor gebruikt worden. Atjars kunnen overigens ook gemaakt zijn op basis van eieren, vlees of vis.

Atjar Tampoer is in iedere supermarkt of Aziatische winkel of toko verkrijgbaar. Je kunt op speciale exotische markten (bijvoorbeeld op de Pasar Malam) soms ook “home made”atjar kopen. De potjes zijn vrij lang houdbaar, en dienen na opening in de koelkast bewaard te worden. Verse atjar is langer houdbaar, als er (royaal) gebruik is gemaakt van azijn.

Enkele gebruiksvormen van Atjar tjampoer

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Atjar tjampoerInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven