Kippenhartjes

Hier vertellen wij je alles over Kippenhartjes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kippenhartjes.

Gebruik van Kippenhartjes

Kippenhartjes zijn de hartjes van kippen. Het vlees valt onder orgaanvlees en wordt in sommige landen veel gegeten. Kippenhartjes kunnen worden gebakken, gegrild of gebraden, en worden vaak gecombineerd met ander orgaanvlees. Kippenhartjes hebben een hoog cholesterolgehalte, waardoor wordt aangeraden om het, net als andere soorten orgaanvlees, het niet vaak (wekelijks) te eten.

  • orgaanvleesSoorten
  • OrgaanvleesCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kippenhartjes

Kippenhartjes zijn ovaalvormige, donkerrode stukjes vlees met vaak een stukje (wit) vet eraan. Ze zijn niet groot, dus meestal worden er meerdere kippenhartjes opgediend of incombinatie met ander orgaanvlees zoals kippenlevertjes of – nieren.

Orgaanvlees bevat van nature veel voedingsstoffen, maar ook veel cholesterol, soms wel drie keer zoveel als in andere vleessoorten. Daarom wordt aangeraden het niet te vaak te eten. Cholesterol zit vooral in eidooier, lever, nieren, hart, hersenen, zwezerik en tong. Als het niet wekelijks wordt gegeten, wordt aangenomen dat het geen nadelig effect op de gezondheid zal hebben.

In Nederland is het eten van orgaanvlees zoals kippenhartjes geen gewoonte, maar wordt het wel als delicatesse gezien. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Latijns-Amerika, is het veel gewoner om ingewanden en organen te eten. In Brazilië bijvoorbeeld worden kippenharten aan het spit zeer regelmatig gegeten bij een barbecue. Ook in Azië, zoals bijvoorbeeld Korea, zijn gegrilde kippenharten zelfs in straatbarretjes te vinden. Ook bekend is het Schotse gerecht haggis: een gevulde schapenmaag of koeiendarm gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet en havermout.

Enkele gebruiksvormen van Kippenhartjes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kippenhartjes