Sorbetijs

Hier vertellen wij je alles over Sorbetijs. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sorbetijs.

Gebruik van Sorbetijs

Sorbetijs

Sorbetijs is gemakkelijk zelf te maken door verse vruchten te pureren. Laat in een pannetje water met suiker aan de kook komen en laat het vervolgens afkoelen. Schep de gepureerde vruchten door het suikerwater en laat het maximaal 3 uur in de vriezer opvriezen. Mix het in de keukenmachine en doe het terug in de vriezer gedurende 30 minuten. Door sterke drank aan het sorbetijs toe te voegen, zal deze ertoe bijdragen dat het ijs niet erg hard wordt. Sorbetijs is lekker als tussendoortje, of als tussen- of nagerecht. Het combineert goed met verse vruchten, likeur, chocolade, en mint.

  • Vele variatiesSoorten
  • DessertsCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Sorbetijs

Sorbetijs is de voorloper van alle varianten ijs. In China werden al in de 8e eeuw voor de jaartelling ijskelders gebruikt. Een sorbet was gemakkelijk te maken door de witte sneeuw uit de bergen met vruchtensap, most, wijn of honing te mengen. De eerste “ijssalon” werd in de Alpen in 1668 door de Siciliaan Francesco Procopio de Coltelli geopend. De Italiaan Tortoni ontwikkelde in de 18e eeuw in Frankrijk, Parijs, de sorbet naast de bombes glacees (roomijs). In die tijd is ook het gebruik ontstaan om sorbets halverwege het menu te serveren. De sorbet kon dan door de luchtige, caloriearme samenstelling, als rustpunt dienst doen tussen twee uitgebreidere gangen in een menu. Het sorbetijs wordt in dit geval vaak bereid met witte wijn en citrusvruchten. Men noemt deze mousserende sorbet ook wel een “spoom” of “boisson frappe”. Bij de bereiding van sorbet wordt geen gebruik gemaakt van melkproducten en eieren. Deze caloriearme ijsvariant bestaat in plaats daarvan uit waterijs, met vruchtensap, siroop, wijn, sterkedrank, vruchtenmoes, suiker of andere smaakmakers.

Sorbetijs is verkrijgbaar in de supermarkt. U vindt het ijs in plastic bakken in de vriesafdeling. Voor informatie over de houdbaarheid kunt u de verpakking raadplegen. U kunt sorbet eenvoudig zelf maken met verse vruchten. Bewaar het sorbetijs niet langer dan 2 tot 3 dagen. Vers is hij het lekkerst. Laat sorbetijs uit de diepvriezer eerst in de koelkast 10 tot 20 minuten op temperatuur komen.

Sorbetijs is een goed alternatief voor mensen die allergie of intolerantie voor de ingrediënten (lactose, eiwit) in roomijs hebben. Zelfgemaakt sorbetijs kan een caloriearme lekkernij zijn. Gebruik dan wel een alternatief voor suiker ofwel zo min mogelijk.

Enkele gebruiksvormen van Sorbetijs

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Sorbetijs