Marmelade

Hier vertellen wij je alles over Marmelade. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Marmelade.

Gebruik van Marmelade

Marmelade

Marmelade wordt vooral gebruikt als broodbeleg. U kunt marmelade ook gebruiken bij gebak of Engelse scones. Een appeltaart kan voordat hij de oven in gaat even bestreken worden met abrikozenjam. Het is erg leuk om zelf jam of marmelade te maken, zeker wanneer het fruit uit een fruitboom uit eigen tuin komt. U kunt er leuke potten mee vullen en als cadeau weggeven. In plaats van fruit kunt u ook jam maken van groenten of een combinatie van fruit en groenten. U maakt een speciale jam door toevoeging van een alcoholische drank, zoals Grand Marnier.

  • zie informatie op verpakkingHoudbaarheid
  • BroodbelegCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Marmelade

Marmelade is strikt genomen een soort jam, waarin de schillen van citrusvruchten of andere vruchten met het vruchtvlees worden verwerkt tot een smeerbare jam, die een wat bitterzoete smaak heeft. Andere benamingen zijn jam of confituur. Het is niet helemaal juist om ze door elkaar te gebruiken, maar het gaat bij alle drie benoemingen om de bereiding van een smeerbaar vruchtenmoes.

Traditioneel wordt jam bereid van vruchten met suiker. Voor de bereiding van jam wordt een massa vruchten ingekookt met een grote hoeveelheid suiker. De suiker dient niet alleen om het gerecht zoet te maken, maar ook ter conservering. Naast het fruit en de suiker wordt ook bindmiddel toegevoegd zodat de massa smeerbaar wordt. Pectine is een geschikt biologisch bindmiddel. Tegenwoordig kan men tussen de suikerwaren in de supermarkt ook kant-en-klare geleisuiker kopen voor het maken van jam.

Wanneer men spreekt over confituur, dan wordt bedoeld een jam waarbij de hele vruchten worden gebruikt. Het maakt daarbij niet uit of ze tijdens de bereiding stuk zijn gegaan. Voor de bereiding van jam worden de vruchten van tevoren gepureerd of fijngesneden. Voor een vruchtengelei wordt uitsluitend vruchtensap gebruikt. Voor de marmelade worden de schillen van de citrusvruchten toegevoegd, zoadat een bitterzoete smaak ontstaat.

In de supermarkt vindt u een uitstalling aan marmelade, jam en confituur. Favoriet zijn de aardbeienjam, kersenjam, bosvruchtenjam en abrikozenjam. Jam wordt voornamelijk in glazen potjes verkocht. Er zijn ook ?light? varianten. Soms worden deze aangeduid als ?halvajam?. Jam is langere tijd houdbaar. Zie voor de houdbaarheidsdatum de informatie op het etiket. Eenmaal geopend moet de pot in de koelkast bewaard worden. In het Gelderse plaatsje Neede wordt jaarlijks een Nationale Jammarkt gehouden. Traditioneel wordt deze markt elke laatste woensdag van de schoolvakantie gehouden. De markt garandeert u een keuze tussen honderden soorten jam. De markt trekt ieder jaar tussen de 30.00 en 40.000 bezoekers.

Enkele gebruiksvormen van Marmelade

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Marmelade