Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Rozenblaadjes

Hier vertellen wij je alles over Rozenblaadjes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rozenblaadjes.

Gebruik van Rozenblaadjes

RozenblaadjesVan gedroogde rozenblaadjes kunt u rozensuiker maken door ze met een laag suiker in een elektrisch molentje te mixen. Verder kunnen gedroogde rozenblaadjes met roze peper in een vijzel gekneusd worden waardoor men rozenpeper verkrijgt. Dit is heerlijk om rozenboter van te maken (door de rozenpeper door de boter te mengen). De boter wordt extra feestelijk als u schone rozenblaadjes in reepjes er overheen strooit. Rozensuiker is heerlijk op desserts of in zoete gerechten. Rozenolie en/of rozenazijn geeft een verassende smaak aan salades en gerechten. Rozenwater kan gebruikt worden om gebak of desserts mee te “parfumeren”. Verse rozenblaadjes kunnen ook met eiwit worden bestreken en vervolgens door poedersuiker worden gewenteld, waarmee een prachtige, feestelijke decoratie wordt gemaakt.

Algemene informatie over rozenblaadjes

Rozenblaadjes hebben een heerlijke aromatische geur, maar geen opvallende smaak. Ze kunnen daarom vooral ter decoratie in de keuken gebruikt worden. Geschikte rozenblaadjes zijn die van de Gallica en Rugosarozen. Ook wilde rozen kunnen gebruikt worden in de keuken. U kunt de blaadjes drogen in de warme luchtoven. De temperatuur mag niet hoger dan 40 graden zijn. De deur van de oven dient op een kier gelaten te worden, zodat het vocht uit de blaadjes uit de oven kan verdampen. Een andere manier om rozenblaadjes te drogen is in een kartonen doos. Leg op de bodem van de doos een stuk keukenpapier. Leg daarop de rozenblaadjes en drapeer er voorzichtig een droge theedoek over. De blaadjes kunnen nu drogen op een verwarming. Wanneer de blaadjes goed droog zijn, kunnen ze in een papieren zak bewaard worden.

Rozenolie maakt u van verse rozenblaadjes. Gebruik hiervoor een rozensoort die heerlijk geurt. Giet over de verse rozenblaadjes druivenpitolie. De verhouding is 1 deel rozenblaadjes op ½ deel druivenpitolie. Laat dit drie dagen trekken en zeef dan de blaadjes er uit. Rozenazijn maakt u van 1 deel verse rozenblaadjes met ½ deel natuurazijn en ¼ deel zoete witte wijn. Laat dit drie dagen trekken. De fles moet regelmatig geschud worden. Zeef de blaadjes uit de azijn en bewaar de azijn vervolgens in de koelkast. Rozenwater maakt u van goed geurende onbespoten rozenblaadjes. Zet ze onder water, en breng ze aan de kook. Neem meteen de pan van het vuur en laat alles twee uur trekken. Zeef de blaadjes er uit. Herhaal dit meerdere keren met verse rozenblaadjes. Zo maakt u het rozenwater steeds geconcentreerder.

Rozenblaadjes kunt u zelf uit de tuin halen en soms groeien ze in het wild. U kunt speciale goed geurende rozen kweken en uw fantasie voor verschillende bereidingen met rozenblaadjes op de loop laten gaan. U kunt zich laten inspireren door de geur van de rozen maar ook de prachtige kleuren kunnen een grote bijdrage leveren aan kleurrijke creaties. Let u er wel op dat u voor het gebruik in de keuken rozenblaadjes gebruikt die onbespoten zijn.

Enkele gebruiksvormen van Rozenblaadjes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met RozenblaadjesInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven