Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

THT wordt VAH

Lees de column van HildeWel eens een pak koffie opengemaakt dat over de houdbaarheidsdatum heen was? Dat ziet er gek uit joh. Net als gewone koffie, maar dan alsof 'ie zegt: gooi me toch weg, ik ben over de datum. Maar stiekem is er helemaal niets mis mee. Europa wil nu van die THT-data af, zodat koffie, rijst en pasta geen minderwaardigheidscomplex meer hebben.

Kijk, als verpakkingen open zijn, moet je natuurlijk voorzichtig te werk gaan. Er kan immers vocht bij het product komen, of beestjes. Meel, cacao en suiker is dan niet altijd meer even goed en smakelijk.

Maar als het dicht is, is het voor de meeste 'droge' producten anders. Rijst en pasta is sowieso moeilijk om te laten bederven. Volgens mij kan dat niet eens zonder dat je er tenminste wat water bij giet. Toch gooien we elk jaar ruim veertig kilo voedsel weg omdat het zogenaamd niet meer goed zou zijn. De wet schrijft namelijk voor dat er een houdbaarheidsdatum, oftewel een THT'tje (tenminste houdbaar tot) op verpakkingen moet staan. Behalve op azijn, zout en suiker. Gelukkig gaan er nu stemmen op om ook koffie, rijst en pasta van VAH (voor altijd houdbaar) te voorzien.

In mijn kast staat een pak houdbare melkpoeder. Handig voor als de melk op is en ik krijg onverwacht bezoek. Of voor op vakantie, als we geen koelkast tot onze beschikking hebben. Of voor als er opeens een voedselstop is ofzo. Het gekke is dat ook dat al lang over de houdbaarheidsdatum is, ondanks het 'lang houdbare'. Ik vind dat ook dat een VAH'tje moet krijgen. Lang houdbaar moet ook echt lang houdbaar zijn.

Bekijk ook

Alles voor de laagjes
'Geen bladerdeeg in huis? Maak het zelf, heel makkelijk!' Inderdaad ja, mevrouw van de kookwebsite, makkelijk is verse bladerdeeg zeker te maken. En tien keer zo lekker als die uitgedroogde diepvriesplakjes. Alleen moet je geen haast hebben. In de bereidingstijd van bladerdeeg kun je wel tien keer op en neer naar de supermarkt.

(2)

  • Dat geldt overigens voor alles wat in blik zit, staat het blikje niet bol, dan kun je het gerust opeten en dus weg met houdbaarheidsdatum.
    Reactie door Mar49
  • Ik kan me herinneren dat in mijn diensttijd in 1964-1966, ik heb bij de Luchtmacht gediend, wij regelmatig noodrantsoenen te eten kregen. Die waren best wel goed te eten. Trouwens je kreeg dan niets anders, dus je was blij met wat je kreeg. De reden daarvoor was dat ze anders te oud werden. Ze werden komende maand dan ouder dan tien jaar en de soldaten moesten die opeten. Ik heb toen nooit gehoord dat iemand ziek is geworden van die noodrantsoenen. Sindsdien weet ik dat al die data op de levensmiddelen alleen maar er zijn om meer supermarktomzet te genereren. Daarom: kijken, ruiken, proeven en als dat oké is, gewoon eten! Ook als is de THT datum al tijdens de regering van Napoleon verlopen.
    Reactie door wjmel

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven