Jam van zwarte bessen

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Pan
  • Zeef

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding:
  2. Als je in het bezit van een zogenaamde “Beerenpresse” bent dan zeef je de de pitjes en de velletjes er vooraf uit.
  3. Heb je dat niet, dan moet je dat na het koken doen.
  4. Het bepalen van de hoeveelheden:
  5. Een vuistregel bij deze jam:
  6. Gewicht vruchten = gewicht suiker (voor het persen) Per kg vruchten, sap van een halve citroen toevoegen Bereiding:
  7. Zet de vruchtenpuree of de op een matig vuur en warm het langzaam op.
  8. Voeg de in gedeeltes toe en roer dit door.
  9. Als de jam net kookt, voeg dan ook de bij.
  10. Heb je hele gebruikt en wil je geen pitjes, dan moet je de jam na 2 minuten koken door een zeef passeren en vervolgens weer in een schone pan opnieuw opzetten.
  11. Zachtjes doorkoken en controleren op dikheid door een lepel in de jam te stoppen en uit laten druipen.
  12. Begint de jam bij de laatste druppel te “slierten” dan is de jam goed.
  13. Dit kan al na 3 minuten gebeuren, maar het kan ook wel 8 minuten duren.
  14. Dit is afhankelijk van het vochtgehalte van de en van de pectinegehalte van de bes.
  15. Mensen met een “beerenpresse” zijn in het voordeel omdat de pitjes gedeeltijk mee vermalen worden.
  16. Zeven met enige druk helpt ook.
  17. De schuimlaag van de jam verwijderen, dan nog heet in schoongemaakte potten overgieten en direct afsluiten.
  18. In goed afgesloten potten is de jam tot 2 jaar goed te bewaren.
25
25
25

Ook lekker om te maken

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • suiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (1)

Jam van zwarte bessen heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8 / 10 in 1 recensie
RESET

Zeer lekker! Goede uitleg!
Mieke Honore 16 juli 2013

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
5 kcal
0%20 kcal
Vetten
0 g.
0%0 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
0 g.
0%0 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Jam van zwarte bessen