MijnReceptenboek.nl maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op MijnReceptenboek.nl.

Accepteren

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen recept

Ingrediënten

Bereidingswijze

Vulling maken: Maal het brood in de keukenmachine tot kruim. Vel van braadworsten verwijderen. Braad het gehakt in een koekenpan rul met ui, bleekselderij en appel. Laat het gehaktmengsel afkoelen. Meng de fijngesneden of gedroogde salie door het afgekoelde gehakt. Ei en broodkruim toevoegen en kneed het geheel tot een stevige massa. Vullen en braden: Dep de kalkoen aan binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop het merendeel van de vulling in de kalkoen (niet te vol, want de vulling zet tijdens het bakken nog wat uit). Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los, zonder het te beschadigen. Schuif ook wat vulling tussen vel en vlees. Vouw het vel rond het gat en steek het vast met een cocktailprikker. Verpak de gevulde kalkoen in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal onder in de koelkast. Neem de kalkoen bijtijds uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen, dit duurt minstens 1 uur. Meng zout en peper en wrijf de kalkoen hiermee rondom in. Verwarm de oven voor op 200 ░C. Smelt de boter en roer de olie erdoor. Schenk een deel ervan in de braadslede en leg de kalkoen er op de borst in. Schenk de rest van de boter erover en smeer die met de hand over de kalkoen, zodat alle delen royaal zijn ingevet. Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie (niet te strak, anders stooft de kalkoen). De folie beschermt tegen uitdrogen. Zet de braadslede op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2-2,5 uur goudbruin en gaar. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ░C. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen op zijn rug, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant kan worden. Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satÚpen of vleesvork te steken. De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Is het nog roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan en test opnieuw. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op een warme plaats minstens 15 min. rusten. Maak intussen jus of saus (zie garnering). Snijd de kalkoen aan tafel aan. Serveer er in de oven gebakken aardappelpuree bij en spruitjes of sperziebonen. Tip: Extra bruin en krokant: Bestrijk het vel van de kalkoen de laatste 15 minuten met wat vloeibare honing, daarvan wordt het extra bruin en krokant. Lukt het bruinen in de oven niet goed, schuif de kalkoen dan op een bakplaat nog 5 minuten onder de grill. Tip: Cranberrysaus: Schep, wanneer de kalkoen gaar is, eventueel overtollig braadvet uit de braadslede en schenk er 1 pot gevogeltefond (380 mililiter) in. Roer goed met een houten lepel om de aanbaksels los te maken. Giet de jus (via een zeef) in een steelpan, voeg 200 ml sinaasappelsap toe en laat de jus op hoog vuur tot de helft inkoken. Roer 3-4 eetlepels cranberrycompote (zelfgemaakt of uit pot, 350 gram) door de saus. Breng op smaak met zout en peper en schenk de cranberryjus in een voorverwarmde sauskom. Tip: Kastanjevulling: Maal 4 ontkorste sneetjes oud witbrood in de keukenmachine tot kruim. Bak in een hapjespan half duobakje spekreepjes krokant. Bak 4 gesnipperde sjalotten (of 1 ui) de laatste minuten mee. Voeg de inhoud van 1 blik kastanjepuree en 2 eetlepels rode port of wijn toe. Verkruimel 50 gram walnoten boven de pan en meng ze met het broodkruim door de kastanjepuree. Laat de vulling afkoelen.

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit gevulde kalkoen recept. Klik hier voor de allergeneninformatie.

Mijn Reactie...

Inloggen

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Timers

    Nieuwe Recepten

    Nu op ons forum

    Meedoen

    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven

    Culinaire Nieuwsbrief

    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /