Trekken

Trekken is een kookterm waarmee men bedoelt het in de vloeistof over laten gaan van geur- en smaakstoffen van producten als vlees, bis, wild, gevogelte of groenten. Het wordt vooral gedaan om een bouillon of fond te maken.

Voor de bereiding van een bouillon wordt gestart met koud water waaraan de ingrediënten worden toegevoegd. Het water wordt langzaam opgewarmd. Het water mag zachtjes koken (zonder deksel). Als de eiwitten in het vlees en botten gaan stollen, vormen deze een schuimlaag. Deze schuimlaag kan worden verwijderd met een schuimspaan (afschuimen). Het schuim is bitter en maakt de bouillon troebel. Voor een fond wordt de vloeistof ingedampt tot een dikke stroop.

Lees ook

  • Terugkoelen
    Terugkoelen wordt gedaan bij warm bereid voedsel dat niet direct geconsumeerd wordt. Om microbiologische groei tegen te gaan, moet men het voedsel snel af laten koelen. M
  • Karamelliseren
    Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr
  • Pocheren
    Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren