Roer

Hier vertellen wij je alles over Roer. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Roer.

Gebruik van Roer

Yoghurt is heerlijk in combinatie met vers fruit. Je kunt roeryoghurt eten als ontbijt, lunch, dessert of tussendoortje. Daarnaast kan yoghurt mayonaise in veel koude sausjes vervangen. Dat scheelt veel calorieën. Sommigen vervangen een gedeelte van de boter in deeg waardoor het beslag minder calorierijk is. Wanneer roeryoghurt wordt gebruikt in warme bereidingen , is de kans groot op schiften. Om dit te voorkomen, kan er een lepel met water aangemaakt maïszetmeel aan worden toegevoegd of gebruik hiervoor bij voorkeur de dikkere Griekse yoghurt. Je kunt met roeryoghurt, melk en verse vruchten heerlijke smoothies maken. Roeryoghurt is rijk aan hoogwaardige eiwitten, calcium en vitamine B. Het heeft een heilzaam effect op de darmflora. Calcium draagt bij aan sterke botten en tanden.

  • enkele dagen/weken in de koelkast (zie houdbaarheidsdatum)Houdbaarheid
  • volle, halfvolle en magere/biologischeSoorten
  • ZuivelproductenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Roer

Yoghurt is een melkproduct. Het woord is afgeleid van het Turkse woord ‘yoğurt’. In het Turks is het een woord wat is samengesteld en betekent in ruime zin: dik kneden. De melk wordt door een speciale bereiding dik gekneed tot yoghurt. Gewone yoghurt bestaat in twee varianten, roeryoghurt en standyoghurt. Het verschil tussen deze twee varianten zit in de fermentatietemperatuur en duur. Fermentatie van yoghurt gebeurt door toevoeging van twee melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën worden ook ‘levende yoghurtcultuur’ genoemd. Ze bestaan uit de staafvormige Lactobacillis delbrueckii ssp. Bulgaricus en de bolvormige Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus. Deze melkzuurbacteriën maken de yoghurt zacht van smaak en licht verteerbaar. Voor de roeryoghurt wordt een lage temperatuur gebruikt (32 graden Celsius) en de bereiding neemt 10 tot 14 uur in beslag. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de structuur van de yoghurt stevig en glad is. In Nederland is de roeryoghurt de meest verkochte variant. In vele andere landen wordt echter meer gekozen voor de standyoghurt. In elke supermarkt vind je tussen de melk en andere zuivelproducten ook roeryoghurt. Deze yoghurt wordt onder verschillende merkennamen verkocht. Door de lage PH waarde van roeryoghurt, kan ze vrij lang bewaard worden. Bewaar hem in ieder geval koel en buiten het daglicht (in de koelkast). Op de verpakking staat de uiterste houdbaarheidsdatum vermeld. Let bij de aankoop op deze houdbaarheidsdatum en zie toe dat de verpakking niet beschadigd is en het deksel of de verpakking niet bol staat. Er worden steeds meer soorten yoghurt aangeboden, ook roeryoghurt waar smaak- en kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Redelijk nieuw zijn echter ook de yoghurtproducten die biologisch zijn, en yoghurt welke wordt gemaakt met bifidus- en acidophilusculturen, zogenaamd ‘vriendelijke bacteriën’ die een gunstige werking hebben op de spijsvertering.

Enkele gebruiksvormen van Roer

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.