Kaas
Hier vertellen wij je alles over Kaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kaas.
Gebruik van Kaas
Kaas kan gebruikt worden in salades, als broodbeleg, bij de borrel (op een toastje), als dessert (kaasplankje) om gerechten mee te gratineren of in kaassauzen.
- harde zuivelkazen, halfharde zuivelkazen, zachte zuivelkazenSoorten
- ZuivelCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Kazen
Kaas is een zuivelproduct, gemaakt uit stremming of vetzuren van al dan niet met room gemengde volle (koeien- geiten of schapen)melk, afgeroomde melk of van karnemelk. Er zijn verschillende soorten kaas. De verschillende soorten kazen kennen verschillende bereidingen. Er kunnen verschillende ingrediënten aan toegevoegd worden. Kaas wordt meestal gepekeld voor een langere houdbaarheid.
Er zijn drie hoofdgroepen met betrekking tot de soorten kaas. Dit zijn de kazen met harde zuivel, de kazen met halfharde zuivel en de zachte kazen. Harde zuivelkazen zijn bijvoorbeeld de Emmentaler of Goudse kaas. De Port Salut is een voorbeeld van een halfharde kaas. De bekende Camembert of Brie zijn de zachte soorten. Kaas kan vervolgens ingedeeld worden naar de rijpingsperiode. Jonge kaas heeft 4 weken het rijpingsproces doorlopen. Jonge belegen kaas heeft 8 weken gerijpt. Belegen kaas ondergaat 8 weken rijping, extra belegen kaas doet daar 7 maanden over en ten slotte de oude kaas. De oude kaas ondergaat 10 maanden rijping.
De supermarkt kent een groot aanbod van kaas. Voor de speciale kaassoorten moet men echter naar de gespecialiseerde kaaswinkel. Op de verpakking van de kaas wordt altijd aangegeven welk vetgehalte in de kaas zit. Zo staat er op de verpakking 20+ tot 60+. Dit betekent dat de kaas een vetgehalte heeft van respectievelijk meer dan 20% en meer dan 60%. Let bij de aankoop van een harde of half harde kaas of de structuur homogeen is. De korst moet heel zijn en de kaas mag niet vochtig zijn. Als de kaas gaten heeft, moeten deze gaten van gelijke grootte en vorm zijn. De gaten moeten over de hele kaasdoorsnede verspreid zijn. Schimmelkazen of kazen met een bacterieflora op de korst mogen niet naar ammoniak ruiken. Jonge kazen in deze vorm kunnen een stugge kern hebben, terwijl oude kazen een vervloeid buitenste deel kunnen vertonen. Maar dat hoort zo.
U bewaart de kaas het beste op een luchtige plaats. Kaas houdt niet van licht en tocht. De groentelade van de koelkast is een geschikte bewaarplaats voor kaas. U kunt kaas ook met aluminium omwikkelen of in een gesloten doos bewaren. Om van de optimale smaak van de kaas te genieten, zet u ze een half uurtje voor gebruik uit de koelkast. Raadpleegt u voor informatie over de houdbaarheid de verpakking.
Enkele gebruiksvormen van Kaas
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Kaas
- Roomkaas
- Boerenkaas
- Komijnekaas
- Belegen kaas
- Jonge kaas
- Oude kaas
- Goudse kaas
- Kruidenroomkaas
- Strooikaas
- Cheddarkaas
Onze laatste recepten met Kaas
-
Recept
Preischotel430m
-
Recept
Romige spaghetti alla carbonara420m
-
Recept
Pastasalade met zalm en rucola445m
-
Recept
Sperziebonen met gevulde karbonade41u
-
Recept
Plaatpizza vleeswaren440m
-
Recept
Cordon-bleu-gehaktballen41u15m