Tonijn
Hier vertellen wij je alles over Tonijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tonijn.
Gebruik van Tonijn
Tonijn kan worden gegrild of gebakken of in de oven bereid. Japanners eten hem graag rauw in fijne plakjes gesneden. De vis is erg geschikt voor het maken van sushi. Tonijn doet het ook goed op de barbecue. Laat hem niet te lang op het vuur liggen, hij smaakt het beste als hij nog mooi roze van binnen is. Tonijn uit blik is een makkelijke basis voor een frisse salade of als beleg op de boterham. Tonijn uit blik vergt weinig inspanning om er iets lekkers van te maken, het is een ideaal ingrediënt voor de “makkelijke”keuken. Tonijn smaakt goed met pasta, rijst en aardappelen. U kunt met tonijn veel kanten op. Tonijn combineert ook prima met andere vleessoorten zoals kip of ham.
- Thunnus thynnusLatijnse naam
- 1 soortSoorten
- ZoutwatervissenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Tonijn
Tonijn vindt u voornamelijk in blik in de schappen van de supermarkt. Verse tonijn was altijd wat lastiger te krijgen. Omdat de conserveringstechnieken steeds geavanceerder worden en de transportmogelijkheden uitgebreider, is verse tonijn nu ook in de viswinkel vaker verkrijgbaar.
Tonijn is het hele jaar door verkrijgbaar dankzij de import. Tonijn uit blik is langer houdbaar. U kunt tonijn ook gerookt of diepgevroren kopen. Verse tonijn wordt verkocht in moten, filets of in zijn geheel. Let u bij aankoop van vis op de ogen. Ze moeten helder zijn en wat bol staan. De huid van de vis moet glanzend zijn en vochtig. Er mogen geen verkleuringen op de huid voorkomen. Is de vis gefileerd, dan drukt u zachtjes op het visvlees. Er mag dan geen vocht uit komen. Tonijn heeft stevig visvlees welke dieproze tot bruin van kleur is. Deze structuur lijkt veel op het vlees van rund- of kalfvlees. Daarom spreekt men ook wel van tonijnsteak of tonijnbiefstuk. U moet verse tonijn op de dag van aankoop bereiden, omdat het snel kan bederven. Bij de bereiding zal het vlees iets lichter van kleur worden. Zorg voor een korte bereidingstijd, want het vlees kan snel droog worden. U kunt de vis in de koelkast hooguit nog één dag bewaren. Legt u hem op een schaal met ijs. U kunt de vis ook invriezen. Dan blijft tonijn 2 tot 3 maanden houdbaar. Raadpleegt u voor voorverpakte of ingeblikte tonijn de informatie op de verpakking wat betreft de houdbaarheidsdatum.
Tonijn ligt zwaar op de maag, hij is niet licht verteerbaar. U kunt aan de vishandelaar vragen of hij een moot uit de buikzijde kan snijden. Dit smaakt naar kip en is beter te verteren. De tonijn marineren voor het bereiden, wil ook helpen. Tonijn is een vis met veel eiwitten, vitaminen en mineralen. De vis is rijk aan gezonde vetten die cholesterol verlagend werken. Twee keer in de week vis op het menu zetten, is goed voor de gezondheid.
Enkele gebruiksvormen van Tonijn
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Tonijn
- Tonijnmoot
- Tonijnsteak
- Tonijnbiefstuk
- Tonijn in blik
- Tonijn uit blik
- Tonijnsteaks
- Tonijnmoten
- Tonijnstukjes
- Tonijnsalade
- Tonijnfilet
Onze laatste recepten met Tonijn
-
Recept
Pastasalade45m
-
Recept
Tonijnsalade415m
-
Recept
Tonijnsalade310m
-
Recept
Tonijnsalade45m
-
Recept
Pasta mezzanotte425m
-
Recept
Pastaschotel met tonijn430m