Frambozen
Hier vertellen wij je alles over Frambozen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Frambozen.
Gebruik van Frambozen
Frambozen zijn heerlijk om puur natuur te eten. U moet ze wel voorzichtig wassen en in een zeef laten uitlekken. De kroontjes moet u verwijderen. Frambozen kunt u verwerken tot jam. Frambozen passen prima in een vruchtenbowl of een bavarois, in de yoghurt of in bereidingen met kwark of room. U kunt de frambozen pureren en er een frambozensaus (voor over de pudding) van maken. U kunt de framboos goed mengen met andere fruitsoorten. Frambozen passen ook bij warme gerechten, bijvoorbeeld met eendenborst, wit vlees en andere zuurzoete bereidingen. Kinderen zijn vaak dol op de zoete smaak van framboos. De framboos is een populaire limonadesmaak. De leuke vorm van het fruit maakt het een prima decoratie voor ijs en andere desserts.
- Rubus idaeusLatijnse naam
- 1 soort, meerdere kleur variantenSoorten
- ZachtfruitCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Frambozen
Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten die, net als onder andere de aalbes en de kruisbes, behoren tot het zachtfruit. In Nederland is vooral de roze framboos bekend, maar er zijn talloze variaties. Zo zijn er gele, rode, oranje, bruine en zwarte soorten. De roze soort wordt al sinds de 16e eeuw gekweekt. Oorspronkelijk komt de roze framboos uit Griekenland en Italië. De framboos heeft veel andere benamingen, namelijk: brambozen, flambozen, Heiningbes, Hinnebes, Kinnebes en Mummelke.
Frambozen zijn sappig en zoet. De structuur van de framboos is stevig en de kleur is egaal. Het frambozenseizoen loopt van eind april tot eind oktober. Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. Frambozen uit Nederland zijn er volop in juli en augustus. U kunt frambozen in de groente en fruitzaak kopen. Soms heeft de supermarkt ze, maar lang niet altijd. Dat komt voornamelijk omdat frambozen een kwetsbare fruitsoort is. Ze worden namelijk rijp geplukt. Hierdoor zijn ze niet lang houdbaar. U ruikt aan de geur of de framboos vers en rijp is. U kunt ze het best op de dag van aankoop consumeren. In de groentelade van de koelkast houdt u ze hooguit tot twee dagen goed. U kunt de vruchten ook los invriezen.
De framboos is een erg gezond vruchtje. Studie van de universiteit van Wageningen heeft aangetoond dat de framboos barstensvol anti-oxidanten zit. Een framboos bezit meer anti-oxidanten dan een tomaat. Grappig detail is dat in medicijnen voor kinderen vaak een frambozensmaakje wordt toegevoegd om er een lekker smaakje aan te geven.
Enkele gebruiksvormen van Frambozen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Frambozen
-
Recept
Frambozen- mascarpone triffle voor buffet440m
-
Recept
Rabarber- frambozencrumble41u
-
Recept
Panna cotta met advocaat440m
-
Recept
Healthy Frambozensmoothie45m
-
Recept
Aardbeien-peersmoothie415m
-
Recept
Wentelteefje met frambozen420m