Groentebouillon
Hier vertellen wij je alles over Groentebouillon. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Groentebouillon.
Gebruik van Groentebouillon
Bouillon is een smaakmaker. Ze kan gebruikt worden in vele soorten soep, sauzen (jus) en ragouts. Je kunt bouillon gebruiken voor het verfijnen van de smaak van groenten, rijst of pasta door ze in de groentebouillon te koken in plaats van water. Groentebouillon smaakt ook prima zonder verdere toevoegingen. Een kop groentebouillon is eetlustopwekkend en een prima opkikker. Je kunt groentebouillon ook zelf maken door verschillende groenten, kruiden en specerijen enige tijd te laten trekken in kokend water. Wanneer het water voldoende geur en smaak heeft opgenomen, kunnen de ingrediënten verwijderd worden, door deze er uit te zeven. Je kunt de bouillon ontvetten door deze te filteren met een theedoek. Een andere manier van ontvetten is de vloeistof af te laten koelen. Het vet zal gaan stollen. Je kunt dan het gestolde vet er op een eenvoudige manier afscheppen.
- langere tijd (zie informatie op de verpakking)Houdbaarheid
- SmaakmakersCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Groentebouillon
Groentebouillonblokjes zijn blokjes gedroogde en geconcentreerde ingrediënten voor het maken van een bouillon. Bouillon is een voedingsmiddel wat hoofdzakelijk uit water bestaat. In feite is bouillon daarom een extract. Een groentebouillonblokje bevat over het algemeen zout, smaakversterkers, glucosestroop, plantaardig vet, gistextract, gedroogde groenten (ui, wortel, paprika, prei), aardappel, peterselie, aroma?s, suiker, kleurstoffen en specerijen. Een groentebouillon wordt bereid door groenten en kruiden langere tijd te laten trekken in kokend water. Geur en smaakstoffen worden door het kokende water opgenomen. Het groentebouillonblokje geeft direct smaak aan het kokende water.
Bouillonblokjes zijn een uitvinding uit de 19e eeuw van de Duitse scheikundige Justus von Liebig. Hij vond onder andere een scheikundige procedure uit voor het maken van extracten. De Zwitser Julius Maggi (geboren in 1846) vond een methode uit om voedzame en goedkope peulvruchten fijn te malen als basis voor een voedzame soep. Deze twee namen zijn daarom nauw verbonden aan het bouillonblokje.
Bouillonblokjes kun je kopen in alle supermarkten. Er zijn verschillende soorten. Naast de blokjes zijn er ook bouillonsoorten in poedervorm. Bouillonblokjes zijn gebruiksvriendelijk. Ze hoeven slechts in kokend water worden opgelost. Bereide bouillon kan worden bewaard in de vriezer. Je kunt er handige porties van maken.
Let bij de kant-en-klare bouillon of in poeders en pakjes op de informatie op de verpakking. Bouillon kan uit meerdere ingrediënten gemaakt worden, waardoor er kans bestaat op allergie voor een van de gebruikte ingrediënten.
Enkele gebruiksvormen van Groentebouillon
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Groentebouillonblok
- Groentebouillonblokjes
- Groentebouillon
- Groentebouillonblokje
- Groentebouillontablet
Onze laatste recepten met Groentebouillon
-
Recept
Verse tomaten soep445m
-
Recept
Linzensoep (veganistisch)41u
-
Recept
Meiknollensoep420u
-
Recept
Kabeljauw met mosterdsaus415m
-
Recept
Wortel/pastinaaksoep met gember430m
-
Recept
Wortel-pompoenpitdip415m