Zeezout
Hier vertellen wij je alles over Zeezout. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zeezout.
Gebruik van Zeezout
Ieder huishouden heeft wel een bus zout in de keuken staan. Het wordt voornamelijk gebruikt als smaakmiddel in de keuken. Zout geeft een zoute smaak aan voeding. Sommige voedingsproducten smaken zonder zout nogal flauw, bijvoorbeeld aardappelen, groenten en vlees. Zout komt in veel levensmiddelen voor, zoals zoutjes, kant-en-klaar maaltijden, koekjes, drop, kaas, brood en vele andere producten.
- > een jaarHoudbaarheid
- zeezout (daarnaast keukenzout, natriumchloride, kaliumchloride, fleur de sel)Soorten
- MineralenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Zeezouten
Zeezout is een smaakmaker die wordt toegepast in vele gerechten. Zeezout is naast een keukeningrediënt eveneens een product welke veel in cosmetische artikelen wordt verwerkt. Zout wordt sinds lange tijd gebruikt als bewaarmiddel. Vroeger werd het vlees en vis met zout bestrooid en bewaard in zoutkisten. Deze manier van bewaren noemt men tegenwoordig ?pekelen?. Het vlees wordt op deze manier minder bederfelijk gemaakt, omdat de aanwezige bacteriën door het zout worden uitgedroogd. Zout komt in de natuur voor in de grond als steenzout en daarnaast komen diverse zouten in opgeloste toestand voor in het zeewater. Zout wordt al eeuwen uit de grond gewonnen op plaatsen waar in een geologisch verleden binnenzeeën zijn opgedroogd. Een voorbeeld is Salzburg. Dat verkaart de Duitse benaming ?Salz? voor het zout. Zout wordt uit de zee gewonnen door middel van verdamping van het water. Eén liter zeewater bevat 35 gram zouten. Deze zouten zijn een samenstelling van 24 gram natriumchloride, 5 gram magnesiumchloride, 4 gram natriumsulfaat, 0,7 gram calciumchloride en 0,8 gram magnesiumbromide. Keukenzout bestaat voornamelijk uit natriumchloride. Hierdoor heeft keukenzout een andere smaak. Over het algemeen vindt men zeezout een gezonder alternatief, omdat zeezout meer mineralen bevat. Voor mensen die een natriumarm dieet moeten volgen, is kaliumchloride geschikt. Zij kunnen dit als alternatief voor het natriumrijke keukenzout gebruiken. Zeezout is in alle supermarkten en natuurwinkels verkrijgbaar. Landen die zeezout leveren zijn: Frankrijk, Ierland en Cape Cod. Het menselijk lichaam heeft dagelijks ongeveer 2 gram zout nodig. In Nederland gebruikt men gemiddeld 10 tot 12 gram zout per dag. Vooral in de kant-en-klare maaltijden wordt veel zout verwerkt. Pizza?s bevatten het meeste zout. Ook in brood zit veel zout. Op de verpakking staat aangegeven uit hoeveel procent het zout uit natrium bestaat. Te veel zout eten veroorzaakt hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan leiden tot hart en vaatziekten. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft eind 2006 een advies uitgebracht, niet meer dan 6 gram zot per dag te consumeren. Deze 6 gram zout staat voor 2,4 gram natrium. Er zijn zouten waaraan jodium is toegevoegd (JoZo). Jodium is een bouwstof voor het lichaam en heeft een gunstige werking op de schildklierhormonen. Jodium zit ook in vis. Het duurste zout is de ?fleur de sel?, die wordt gewonnen in bassins aan de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. Hierbij wordt handmatig het vliesje wat zich op het water vormt bij het verdampingsproces van het water geschept en verzameld. Dit is een tijdrovende klus en daarom is het een duur product. Het is een zout die een zeer fijne structuur heeft, een mooi parfum heeft en diverse mineralen bevat. Bewaar zout op een droge plaats.
Enkele gebruiksvormen van Zeezout
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Zeezout
-
Recept
Tony's Karamel Zeezout Cheesecake430m
-
Recept
Suikervrij - havermoutkoekjes420m
-
Recept
Hasselback aardappels455m
-
Recept
Boerenkool snack410m
-
Recept
Aardappellen met knoflook en ui uit de oven445m
-
Recept
Ikan djahé (mild gekruide kabeljauw)440m