Knoflook
Hier vertellen wij je alles over Knoflook. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Knoflook.
Gebruik van Knoflook
Knoflook wordt veel in Mediterrane gerechten gebruikt. Ook de Franse keuken maakt veel gebruik van dit bolgewas. Men kruid er de gerechten mee. Om knoflooksmaak te krijgen kunt u knoflook met een scherp mes in stukjes hakken of in een knoflookpers uitpersen. Knoflook kan rauw en gekookt in gerechten verwerkt worden. Men dient knoflook bij lage temperatuur te verhitten, anders verbrand de kruid snel en krijgt het een bijtende, onplezierige smaak. Knoflook hoort niet bruin of zwart te worden in de pan. De kleur moet doorzichtig (glazig) blijven. Soms wordt een pan ingewreven met knoflook (zoals bij een kaasfondue). Dit kan ook rondom een verwarmende pan of aan de binnenkant van een saladekom voor het aroma aan een salade toe te voegen.
- Allium sativumLatijnse naam
- Er zijn vermoedelijk meer dan 600 soortenSoorten
- KruidenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Knoflook
Knoflook is een plant die familie is van de ui en van de bieslook. Het is een kruid met een doordringende smaak en geur. Knoflook is vers verkrijgbaar of in poedervorm. Poederknoflook is gedroogde, gemalen knoflook. Knoflook wordt al door de eeuwen heen als genezend beschouwd. De Romeinen kauwden op het bolgewas omdat men dacht dat knoflook de spieren versterkte. In de Middeleeuwen werd knoflook de bijzondere kracht toegedicht om de duivel en heksen weg te houden. Dat is eigenlijk nog niet eens zo vreemd, want er zit in knoflook een bestanddeel dat bacteriedodende diensten verricht. Dit bestanddeel heet "allicine". Het is een soort antibioticum welke zeer effectief is tegen verscheidende bacteriën, waaronder de bacterie MRSA. De allicine in knoflook verliest haar kracht bij het verhitten van de kruid. Knoflook heeft voorts zwavelverbindingen die in het lichaam omgezet worden in diwaterstofsulfide. Dit is een stof die zorgt voor vaatverwijding. Om deze reden wordt knoflook toegeschreven te helpen tegen hart- en vaatziekten.
Knoflook moet u niet in de koelkast bewaren. Net geoogste, verse knoflook kunt u in goed geluchte zakken of manden heel lang goed houden. Sommige soorten zijn zelfs maanden te bewaren. De vochtigheid moet niet te hoog zijn. De tenen gaan dan uitlopen. Een temperatuur van 14 graden Celsius is ideaal. Er bestaan speciale knoflookpotten die kleine gaten hebben voor een goede ventilatie. Als de tenen binnen het omhulsel beginnen te verschrompelen, of de tenen zijn gaan spruiten wegens vochtigheid is de bol niet goed meer.
Na het eten van knoflook, ademt men een geur uit die voor niet-knoflook eters bepaald niet aangenaam is. Wilt u uw niet knoflook etende tafelgenoot een plezier doen, dan kunt u de slechte adem enigszins verzachten door het kauwen op verse peterselie. Of u moet uw tafelgenoot zover zien te krijgen dat deze ook iets van knoflook eet.
Enkele gebruiksvormen van Knoflook
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Knoflook
- Knoflookpoeder
- Teentje knoflook
- Teentjes knoflook
- Knoflooktenen
- Knoflookteentje
- Knoflookteentjes
- Knoflooksnippers
- Knoflookteen
- Look
Onze laatste recepten met Knoflook
-
Recept
Pompoensoep uit slowcooker48u
-
Recept
Pittige chorizo soep430m
-
Recept
Couscous speciaal410m
-
Recept
Sate420m
-
Recept
Romige bospaddenstoelensoep445m
-
Recept
Vega aardappeltortilla445m