Dille

Hier vertellen wij je alles over Dille. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Dille.

Gebruik van Dille

Dille

Dille past goed bij vis en zalmgerechten. In schaal- en schelpdieren gerechten past dille eveneens prima. Andere bereidingen waarbij dille goed smaakt, zijn sauzen voor bij de vis of eieren, lamsvlees, aardappelgerechten en koude salades met komkommer worteltjes bietjes en courgette, in dipsauzen en in kruidenboter. Het is een kruid wat voornamelijk naast de Scandinavische keuken, ook gebruikt wordt in de Noord-. Oost-, en Midden-Europese keuken. Het blad moet u wassen, drogen en fijn snijden alvorens u het gebruikt. Dille kan kort mee verwarmd worden. Voegt u er verder geen kruiden meer aan toe, want dan kan de smaak van dille wegvallen.

  • Anethum graveolensLatijnse naam
  • vers 1 dag, ingevroren of gedroogd, langere tijdHoudbaarheid
  • dille en Indiase dilleSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Dille

Oorspronkelijk komt dille uit het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Het werd veel gebruikt door de Egyptenaren, Joden, Grieken en Romeinen. Toen gebruikte men al de bladeren en de zaden. Monniken hebben voor verspreiding in de rest van Europa gezorgd. Dille was in de Middeleeuwen een kruid welke men gebruikte tegen de heksen: het werd verbrand om donderwolken en zwavellucht te verdrijven. In de Scandinavische keuken is dit kruid samen met peterselie het meest gebruikte kruid. Ze eten daar dan ook veel vis waar het voortreffelijk bij smaakt. Dille is een verbastering voor het oud-Saksische woord ?Dilarm?, wat ?in slaap wiegen?betekent. De stengel van dille is hol en glimmend en de blaadjes zijn geveerd, breekbaar en draadachtig. Het best kan men het blad oogsten vóór de bloei (aroma is dan het sterkst), dit voor vers te gebruiken maar ook om het te drogen.

Het blad en het zaad van dille is aromatisch. De smaak van dille lijkt wat op venkel maar is minder anijsachtig. Het zaad is veel sterker van smaak. Dille is het hele jaar door verkrijgbaar, in pot of vers voorverpakt in supermarkten en groentewinkels en in de zomermaanden ook in tuincentra. In de supermarkt kunt u dille vers krijgen, ingevroren of gedroogd. Zowel het blad, knoppen als bloem worden vers gebruikt en hebben een intensieve smaak. Invriezen is ook mogelijk.

Dille helpt bij overtollige darmgassen, is hoestwerend en is rijk aan vitamine C. Het kruid helpt ook bij de spijsvertering. De zaden als thee gebruikt bevorderen een goede nachtrust. U kunt het kruid goed gebruiken wanneer u borstvoeding geeft, het bevordert namelijk de melkafscheiding. Ook is het geschikt om in drankjes te doen tegen krampjes bij baby?s.

Enkele gebruiksvormen van Dille

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Dille