Appels

Hier vertellen wij je alles over appels. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met appels.

Gebruik van appels

Appels

Appels kun je eten uit de hand, eventueel met de schil. Er zijn verschillende soorten met verschillende smaken. De smaak varieert van zoet (Fuji) tot zuur (Granny Smith). Het klokhuis bevat zaden. Voor de verschillende soorten zijn verschillende toepassingen. Appels worden vaak gebruikt voor het maken van taarten. Ook hierin bestaat een enorme variëteit aan soorten. Appels doen het goed in slaatjes of fruitsalades. Om bruinkleuring tegen te gaan kunnen ze besprenkeld worden met citroensap. Appels smaken ook goed in warme gerechten.

  • Malus pumilaLatijnse naam
  • HardfruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over appels

De appel is een van de populairste fruitsoorten. Zij wordt het meest gegeten. Er zijn vele soorten. De appeltijd loopt van augustus tot juli, maar hangt erg van de soort af. De Jonagold is een van de beste appelrassen. Het is een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan. De appel heeft een felle oranjerode gloed op een geelgroene achtergrond. Het vruchtvlees is stevig en sappig en heeft een lichtgele kleur. De Boskoop is een dikke ruwe grijsgroene appel met een roestkleur. Het is een populaire handappel. Net als de andere soorten wordt deze appel ook voor diverse gerechten gebruikt. Deze appel is rijk aan vitamine C. De Golden Delicious wordt geoogst van september tot juli. Het is een stevige grote groene appel die al snel na de pluk goedgeel kleurt. Het vruchtvlees is geel en knapperig. De Elstar wordt geoogst van augustus tot mei. Het is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. Hij is geelrood van kleur en heeft een lichtzoete smaak. Hij wordt voornamelijk gekocht als handappel.

Let bij het kopen van appels op de kwaliteit. Het moeten stevige ongedeukte exemplaren zijn, zonder bruine vlekken. Die vlekken ontstaan meestal door de manier van transporteren. De vlekken lopen vaak verder in het vruchtvlees. Appelen komen soms net vers uit de koeling. Ze voelen dan koud en nat aan. Je kunt appels een aantal dagen bewaren op een droge, donkere plaats. Als ze nog niet helemaal rijp zijn, kunnen ze prima narijpen in de fruitmand. In de fruitschaal zullen appels door de hoge temperatuur sneller rijpen. Het exacte aantal dagen dat appels houdbaar zijn, hangt af van het ras. Dit kan variëren van 3 dagen tot 4 weken. Appels produceren ethyleen gas. Hierdoor zal ander fruit op de fruitschaal sneller doorrijpen. De appel is erg gezond, ze bevat veel vezelstoffen en vitamine C. Bovendien zou ze een cholesterolverlagende kwaliteit bezitten.

Enkele gebruiksvormen van appels

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met appels