AkkoordWij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site.

Zuring

Hier vertellen wij je alles over Zuring. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zuring.

Gebruik van Zuring

ZuringZuring wordt op dezelfde manier bereid als spinazie. De smaak van zuring doet enigszins ook aan spinazie denken. Het is een belangrijk ingrediënt in het gerecht “paling in het groen”. De smaak van zuring pas prima in soepen, sauzen en omeletten. Hak de zuring hierbij fijn en voeg ze aan het gerecht toe. Zuring kun je als extra toevoeging in slaatjes of gemengde salades gebruiken. Het zal deze een fris-zuur accent geven. Zuring kan ook (kort) gestoofd worden. Gebruik een roestvrijstalen pan en gebruik een klein beetje boter. Verse fijngehakte zuring kan als kruidenbouquet voor verschillende gerechten gebruikt worden. Hak de blaadjes dan zeer fijn en gebruik slechts een kleine hoeveelheid. In de salade kan de azijn dan achterwege gelaten worden. Gebruik zuring niet in combinatie met mineraalwater. Zuring kan wel goed worden toegevoegd aan een vette maaltijd. De maaltijd zal hierdoor beter verteerd kunnen worden.

Algemene informatie over Zuring

Zuring, ook wel zurkel genoemd, is een hele oude inheemse groente die behoort tot de zogenaamde “vergeten groente”. De plant is een geslacht van de langst overgebleven kruidachtige planten uit de Duizendknoopfamilie. Ze is familie van de rabarber. Er zijn wel honderden soorten zuring. Ze groeien in het wild in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Ze houden van een vochtige grond. Je ziet zuring vaak samen met Fluitekruid en Boterbloemen. Men beschouwt zuring vaak als onkruid. Van de meeste soorten zuring, bijvoorbeeld de veldzuring, zijn de bladeren echter eetbaar. In de Middeleeuwen werd zuring gebruikt als preventief middel tegen de pest. Ook werd er boter in verpakt.

De smaken tussen de meerdere soorten zuring kunnen wat verschillen. De veldzuring is bijvoorbeeld bitterder van smaak dan de Spaanse zuring. Alle zuring smaakt zuur. Sommige zuring kun je niet eten, bijvoorbeeld de Waterzuring. Het is niet gemakkelijk verse zuring te krijgen. Je kunt het bij de biologische of natuurwinkel echter wel proberen. Er zijn delicatessenwinkels die zuring in potjes verkopen. In principe is zuring het hele jaar door verkrijgbaar, met een topaanvoer in de lente. Verse zuring kan tot 3 dagen bewaard worden in de koelkast. Verpak de zuring in een plastic zak. Je kunt zuring ook zelf in je tuin kweken. Het is een vaste plant die het in Nederland goed doet.

In de oorlog werd zuring als groente vaak gegeten. Het is echter onverstandig vaak zuring op het menu te hebben staan. Zuring bevat veel oxaalzuur. Jonge bladeren bevatten zelfs 10% oxaalzuur, de oude bladeren bevatten toch nog 5%. Oxaalzuur ontrekt calcium aan de botten. Aanbevolen wordt daarom zuring met mate te eten en, misschien nog beter, alleen als smaakmaker te gebruiken. Bijvoorbeeld samen met andere bladgroenten. Zuring moet vermeden worden door zwangere vrouwen. Het bevat anthrachinonen, welke een prikkelende werking op de baarmoeder hebben. Zuring bevat veel ijzer en vitamine C. de bladeren werken bloedzuiverend, waterafdrijvend en laxerend.

Enkele gebruiksvormen van Zuring

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Zuring



Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Nieuwe Recepten
    Nu op ons forum
    Meedoen
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven
    Culinaire Nieuwsbrief
    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /