Bloemkool

Hier vertellen wij je alles over Bloemkool. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bloemkool.

Gebruik van Bloemkool

Bloemkool

Het is even een klusje om de bloemkool schoon te maken. Het gaat snel als volgt. Eerst verwijdert u de groene buitenbladeren en de stronk. U kunt dan de bloemkool heel laten of in roosjes snijden. Voor dat laatste houdt u de bloemkool ondersteboven en volgt u met een scherp mes de vertakkingen van de stronk. Een bloemkool in zijn geheel koken, kan ook. U kunt de bloemkool een half uur in water met een eetlepel zout leggen om al het vuil er uit te laten trekken. De kooktijd bedraagt ongeveer een kwartier. Kook bloemkool niet te lang want dan gaan de smaak en voedingswaarde achteruit. Bij gekookte bloemkool smaken verschillende sauzen. Bekende sauzen voor de bloemkool zijn: witte saus, kaassaus, kerriesaus en room-basilicumsaus. U kunt de bloemkool ook gratineren met kaas of paneermeel. Bloemkoolroosjes doen het ook goed in salades. Blancheert u de bloemkool ongeveer vijf minuutjes en laat deze even afkoelen. Bloemkool is ook een prima ingrediënt voor in de soep of in roerbakgerechten. Jonge bloemkoolroosjes zijn een slanke en gezonde snack met een magere dipsaus.

  • Brassica oleracea -var. botrytisLatijnse naam
  • 1 weekHoudbaarheid
  • witte, groene, paars-rode bloemkool en RomanescoSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Bloemkolen

Bloemkool is een van de meest geliefde groente in Nederland. De bloemkool behoort tot de top tien van meest gegeten groentesoorten. De bloemkool behoort tot de koolsoorten die behoort tot de familie van de kruisbloemenfamilie. Van bloemkool is er een witte soort, een groene, en zelfs een paars-rode. Ten slotte is er nog de Romanesco. Dit is een geelgroene bloemkool met piramidevormige toppen. Deze smaakt milder en zoeter dan de witte bloemkool. Tegenwoordig vindt u ook mini bloemkolen in de supermarkt.

Bloemkool is van april tot november volop verkrijgbaar vanuit Nederland. U vindt bloemkool het hele jaar door in de supermarkt omdat de groente de andere maanden uit Spanje, Italië en Frankrijk wordt gehaald. Een bloemkool van normale grootte is voldoende voor vier personen. Let u bij de aankoop op dat de bloemkool stevig aanvoelt. Ze moet wit zijn en geen beschadigingen hebben. Hoe meer frisse groene bladeren ze heeft, hoe langer zal ze bewaard kunnen worden. De bloemkool is het lekkerst op de dag van aankoop. U kunt de kool bewaren in de groentelade van de koelkast of op een koele, donkere plaats. Bloemkool is uiterlijk een week houdbaar. U kunt bloemkool invriezen door ze drie minuten te blancheren voordat u de groente invriest.

Enkele gebruiksvormen van Bloemkool

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bloemkool