Bataat

Hier vertellen wij je alles over Bataat. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bataat.

Gebruik van Bataat

Bataat

Bataat kan op verschillende manieren worden bereid. Je kunt hem geschild of ongeschild bereiden. Je kunt hem bakken, koken of frituren. De kooktijd bedraagt ongeveer 20 minuten. De knol kan in blokjes, reepjes of in schijven worden gesneden. De smaak van bataat is niet overheersend, maar eerder flauw. Daarom is de groente geschikt in verschillende gerechten. Je kunt bataat ook poffen, door ze in aluminium in de oven te bereiden. De bataat combineert perfect met bakbanaan, appel, ananas, vlees, vis en kaas. Je kunt er ook lekkere koude salades mee maken of een stoofpot (met lamsvlees). De zoete aardappel is een geliefd ingrediënt in de Surinaamse en Aziatische keuken. In Amerika staat ze traditioneel op het menu voor Thanksgiving.

  • Ipomoea batatasLatijnse naam
  • langere tijdHoudbaarheid
  • witte, lichtgele, oranje, violette, roze en rode knollen, langwerpig en rondSoorten
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Bataat

De bataat wordt ook wel zoete aardappel genoemd. Het is echter geen aardappel, maar de zetmeelhoudende knol behoort wel tot dezelfde orde van planten als de aardappel. Bataat komt oorspronkelijk uit Mexico, waar ze al voor de Incatijd werd verbouwd. In Spanje aten ze bataat al lang voordat men er kennis maakte met de gewone aardappel. In Amerika en Suriname staat bataat vaak op het menu, en wordt ze beschouwd als volksvoedsel. Bataat is de knolvormige wortel van een slingerplant. De knollen kunnen zeer verschillen in kleur. Er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode knollen. De vorm kan variëren van langwerpig naar rond. Alle soorten zijn eetbaar. De yam wordt veel verward met de bataat, maar dit is een andere, minder zoete soort.

In ons land wordt voornamelijk de lichtgele en purperrode bataat geïmporteerd. De aanvoer komt voornamelijk uit Israel en de Canarische eilanden. Ze zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar in de goed gesorteerde groentewinkel, in de Surinaamse of Aziatische supermarkt, toko of op de (biologische) markt. Bij de aankoop moeten de knollen stevig aanvoelen. Op een koele plaats is bataat lange tijd houdbaar. Bewaar hem niet in de koelkast. De smaak van bataat is flauw zoet. Ze wordt gemaakt als bijgerecht.

Bataat bevat raffinose, een suiker, dat winderigheid veroorzaakt. De hoeveelheid raffinose verschilt per ras. De roze knol bevat meer B-caroteen dan de witte knol. Alle soorten bataat bevatten vitamine C, kalium, foliumzuur en calcium. Het is een gezonde groente (als je hem kookt en niet frituurt).

Enkele gebruiksvormen van Bataat

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bataat