Rozijnenbrood

Hier vertellen wij je alles over Rozijnenbrood. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rozijnenbrood.

Gebruik van Rozijnenbrood

Rozijnenbrood is een brood dat is gemaakt van deeg waaraan rozijnen zijn toegevoegd. Rozijnenbrood is het hele jaar door te koop bij de bakker en supermarkt, maar in de tijd rond Kerstmis en Pasen is er ook rozijnenstol te koop: een plat rozijnenbrood met – eventueel – een hart van amandelspijs en sukade.

Algemene informatie over Rozijnenbroden

Rozijnenbrood is een zachte, zoete broodsoort met rozijnen (groter dan krenten omdat ze van andere druivenrassen worden gemaakt) in het deeg verwerkt. Rozijnenbrood wordt veel verkocht tijdens de kerstdagen en met Pasen als stol (plat brood), maar is het hele jaar door verkrijgbaar bij de bakker en de supermarkt. Een plakje rozijnenbrood is lekker als het wordt besmeerd met (room) boter en eventueel suiker, chocoladepasta of ander beleg.

Bij het maken van rozijnenbrood let de bakker erop dat de krenten en rozijnen lekker sappig zijn en blijven. Hiervoor laat hij de vruchten een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen bij een bepaalde temperatuur voordat ze in het deeg worden verwerkt.

Rozijnenbrood kan het best bij kamertemperatuur worden bewaard op een donkere plek en goed afgesloten in een plastic zak. Dan blijft het brood zeker een paar dagen vers. Na een dag of drie neemt de smaak van het brood af en wordt het wat droger en taaier. Tijdens de feestdagen is rozijnen- of krentenbrood ook verkrijgbaar in dozen als luxe geschenk, maar zorg er in dat geval wel voor dat het ook in een plastic zak wordt bewaard om het langer vers te houden. Ook is rozijnenbrood prima geschikt om in te vriezen. Wanneer het ontdooit, is de smaak van de rozijnen nog meer in het brood getrokken.

Er zijn verschillende varianten van rozijnenbrood op de markt. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook krenten-rozijnenbrood, waar dus ook krenten in zijn verwerkt. Daarnaast spreekt men soms ook van notenrozijnenbrood als er ook noten in zitten, volkoren rozijnenbrood als het met volkorendeeg is gemaakt en wordt de toevoeging ‘met spijs’ gebezigd als het brood een hart van amandelspijs heeft. Ook wordt er soms sukade, de gesuikerde schil van de sukadevrucht (een citrusvrucht), toegevoegd. Dat zijn gele, groene of oranje stukjes in het deeg.

Enkele gebruiksvormen van Rozijnenbrood

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rozijnenbrood