Sla

Hier vertellen wij je alles over Sla. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sla.

Gebruik van Sla

Sla

Kropsla vormt de traditionele basis voor een frisse salade. Een klassieke combinatie is de kropsla met biefstuk en gebakken aardappelen. Sla smaakt aangenaam fris tussen een broodje. Van sla kan men ook een complete maaltijdsalade maken. Zo kan sla op ieder moment van de dag worden toegepast.

Kropsla moet goed, maar voorzichtig afgespoeld worden om alle zandsporen te verwijderen. Haal de bladeren voorzichtig van de stronk. Was de bladeren onder de kraan en dep ze voorzichtig droog met een schone theedoek of gebruik de slacentrifuge. Snijd sla liever niet fijn, maar scheur de bladeren. Zo blijft de sla lekker knapperig.

Algemene informatie over Kropsla

Kropsla behoort tot de bladgroenten. Deze groente wordt tegenwoordig vooral rauw gegeten, hoewel dat vroeger niet altijd zo is geweest. De Romeinen aten de groente destijds gekookt, omdat hij toen nog niet mals genoeg was om rauw te eten. Er zijn veel soorten sla. Met sla wordt vaak kropsla bedoeld. Er zijn echter slasoorten die een krop vormen en typen die dat niet doen. Botersla is de gewone slasoort die het meest populair is in Nederland. Dit komt waarschijnlijk door de zachte en kruidige smaak. Kropsla bestaat uit een dichte krop van grote brede bladen. De bladen zijn sappig en groen. Kropsla wordt langzamerhand in populariteit verdrongen door ijsbergsla. Deze laatste is namelijk veel langer houdbaar.

Men maakt onderscheid tussen zomer- en wintersla. Hierdoor is sla het hele jaar door verkrijgbaar. Kropsla koop je in de supermarkt en in de groentewinkel. De sla is ongeveer enkele dagen houdbaar in de koelkast, maar het lekkerst op de dag van aankoop. De smaak van de sla gaat namelijk snel achteruit. Bewaar de sla in de groentelade van de koelkast. Laat de sla daarbij niet in de verpakking zitten. Wat verwelkte sla kan aardig opknappen wanneer de sla kort en voorzichtig in een bak water met ijsklontjes wordt gelegd.

Sla bevat veel water en weinig calorieën. Sla bevat weinig vitamines en smaakt alleen op zichzelf niet echt bijzonder. Daarom smaakt sla vooral lekker als je hem verrijkt met kruiden, een dressing of met andere frisse ingrediënten, zoals tomaat of komkommer. Sla kan bij iedere maaltijd worden geserveerd.

Sla werkt gunstig op de spijsvertering. De bladgroente heeft een kalmerende werking en gaat slapeloosheid, angst, hyperactiviteit bij kinderen tegen. Het is heilzaam bij droge hoest, kinkhoest en reumatiek.

Enkele gebruiksvormen van Sla

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Sla