Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Zó gourmet

Lees de column van HildeHet is misschien niet meer zo hip (en verantwoord), maar wil je een oer-Hollands etentje combineren met een speciale gelegenheid, dan is een avondje gourmetten nog steeds heel geschikt. De worstjes, bieflapjes, stukjes kip en varkensfilet die wij erop gooien hebben overigens niets te maken met wat buitenlanders gourmet noemen: dat staat juist voor haute cuisine en verfijnde culinaire gerechten.

Het barbecueseizoen is bijna voorbij, maar we (vooral de mannen, toch wel) willen dat oergevoel toch nog even vasthouden. Wat te doen? Lekker binnenbarbecueën in de vorm van gourmetten, steengrillen of fonduën.

Ik vraag mij af of er eigenlijk nog veel mensen zijn die dat doen. We hebben immers tegenwoordig ook dingen als kaasfondue, pizzaovens, tafelwokken en echte binnenbarbecues. En er zijn maar twee kerstdagen. Laatst heb ik zelf maar weer eens het stof van de steengrill met gourmetpannetjes gehaald om een buitenlandse vriend te laten zien hoe wij dat hier nou doen: lekker veel stukjes vlees en vis op de hete steen, wat stukjes groente voor in het pannetje eronder -dat de tijd neemt om gaar te worden, wat brood met kruidenboter en wat lekkere sausjes. De binnenbarbecue dus.

De introducé vond het heerlijk - wat mede kwam doordat we vlees bij de slager hadden gehaald in plaats van zo'n gourmetschotel bij de supermarkt - maar niet zo 'gourmet'. Wat blijkt: in Engelstalige landen gebruiken ze de term gourmet om verfijnde culinaire bereidingswijzen en haute cuisine aan te duiden. Als onze Hollandse gourmet iets niet is, dan is het dat wel. En het draagt helaas ook niet echt bij aan het eten van minder vlees.

Hij had trouwens überhaupt wel gelijk met dat het niet gourmet was. Ik kwam er namelijk achter dat het hier een steengrill met raclette betrof: de pannetjes staan onder de warmtebron en niet er bovenop. Al hadden we ook geen kaas om er overheen te smelten, zoals dat bij racletten hoort. Dat doen we dan wel weer met kerst.

Bekijk ook

Groentepannenkoek
Boter, suiker, stroop, spek en kaas zijn de meest voor de hand liggende 'toppings' voor pannenkoeken. Lekker, maar voorspelbaar en tegelijkertijd niet de meest gezonde ingrediënten. Dat kan anders: met de restjes uit de groentela, wat vis of gestapeld met room staan er in een handomdraai heel andere pannenkoeken voor je neus.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven