Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Verwarrend fruit

Lees de column van Hilde'We eten het als toetje, dus het is fruit,' zegt vriendin A. 'Ja maar het groeit vanuit de grond en het heeft geen zaadjes, dus het is groente,' werpt vriend B. tegen. Ze hebben allebei een punt: de definitie van groente en fruit verschilt nogal eens. Niet alleen als het om rabarber gaat, wat vandaag het onderwerp van gesprek is, maar ook bij bijvoorbeeld tomaten, komkommers en pompoenen.

De discussie kan eigenlijk niet worden gewonnen. Er zijn namelijk verschillende definities voor groente en fruit, en dan is er ook nog de ambigue 'middencategorie' vruchtgroente. Om het lekker helder te houden.

Als je het bijvoorbeeld over een tuinbouwkundige indeling hebt, is alles wat aan houtachtige planten en bomen groeit, fruit en de rest groente. Dus appels, peren en pruimen zijn overduidelijk fruit, maar ook aardbeien en bananen worden daartoe gerekend, ondanks het ontbreken van 'hout' in de plant. In die indeling wordt de tomaat dan juist wel als groente gerekend, maar daarover bestaat nog altijd veel discussie. In Amerika is er zelfs een keer een zaak aangespannen om voor eens en voor altijd vast te stellen wat een tomaat nou eigenlijk is, omdat de belastingtarieven voor groente en fruit verschilden. De rechter besliste dat een tomaat onder de categorie groenten viel. Vanuit de tuinbouw bekeken is rabarber ook een groentesoort: daar komt geen hout aan te pas.

Maar als je het bekijkt vanuit de keuken en alles dat in desserts en gebak wordt gebruikt als fruit bestempelt, valt rabarber juist onder de noemer fruit. Het wordt immers verwerkt in gebak, door yoghurt en gewoon als moes (jummie!). Niks ambigues aan. Maar om het nou een vrucht te noemen...nee. Bij fruit denk ik aan vruchten, van die veelal ronde dingen met sap en pitjes. En zoet qua smaak. Dat is fruit voor mij.

En dan heb je nog de 'ertussenins' zoals komkommers, tomaten en aubergines (ja, ga die maar eens in een categorie stoppen). Die worden gemakshalve, omdat niemand het echt lijkt te willen benoemen, maar als vruchtgroente neergezet.

Het maakt uiteindelijk ook niet eens zo veel uit: als je gewoon zegt wat je bedoelt, is het om het even of het officieel nou groente of fruit is. Het belangrijkste is dat je er heerlijke en gezonde gerechten mee kunt maken. Het is nu alleen nog even wachten op het rabarberseizoen...!

Bekijk ook

Krabbengevecht op je bord
Een held in het pellen van gamba's kun je mij niet noemen, maar dat gaat me nog redelijk af. Een krab tackelen is echter andere koek, kwam ik onlangs achter. Nadat ik de dertig centimeterlange poten op mijn bord had 'gekraakt', kon ik maar van een schamele 4,5 centimeter vlees genieten. Ik moet op krabbenpelles.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven