Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Geen pot, maar pan pastasaus

Lees de column van HildeVerse pasta kan haast niet mislukken, ongeacht wat voor vlees of welke groenten je eraan toevoegt. Maar door tomatensaus uit een potje, blikje, pakje of fles krijgt het ongemerkt toch een rare bijsmaak, zonder dat je het eigenlijk doorhebt.

We zijn gewend een standaard fabriekstomatensaus door de pasta te doen. Een basic pakje gezeefde tomaten met basilicum, een zakje kruidenmix waaraan je water toevoegt of een kant-en-klaar potje bolognese met kruiden en wat paprikastukjes. De supermarkt staat er vol mee, de keuze is reuze.

Makkelijk en lekker ja, maar het blijft uit de fabriek komen: dus niet vers en vol met smaak- en conserveringsmiddelen. Ja, ook de inhoud van de potjes van tv-koks Jamie Oliver en Gordon Ramsay is niet zo kakelvers als wanneer zij het zelf bereiden. En in dat basic potje of kartonnetje met gezeefde tomaten zit ook een extra lading suiker, zout en vet.

Al die toegevoegde hulpstoffen zijn niet nodig en dragen niet bij aan een gezond dieet. Ook niet aan een lekkere maaltijd trouwens, want die scheppen zout, suiker en vet overheersen alle andere smaken zoals die van je verse pasta en gezonde groenten. Om over die zogenaamde basilicumsmaak die aan de saus zou moeten zitten, nog maar te zwijgen.

Pas als je een verse saus maakt, met echte tomaten (die rode vruchten met die zaadjes erin, weet u nog?), merk je wat je al die tijd hebt gegeten: fabriekssaus. Dus doe eens gek, zet een paar in blokjes gesneden tomaten op het vuur. Doe er wat kruiden, knoflook, peper en zout bij en voilà: dat is pas een pure, simpele pastasaus. Daar kan geen potje tegenop.

Bekijk ook

Krentenbrood 2.0
Ook weer genoten van chocoladepaashazen, beschilderde eieren en uitgebreide gourmetschotels tijdens Pasen? Zelf heb ik weer een lekkere paasstol verorberd. Althans, een halve dan. Hij deed mij wel heel veel denken aan dat speciale krentenbrood met kerst, nog geen vier maanden geleden.

(3)

  • Hallo Hilde Helemaal eens met je verhaaltje, alleen ik ga nog verder. Tomaten zijn schadelijke dingen( je kan er goed ziek van worden) dus neem echt rijpe tomaten en haal de schillen en pitjes er af en uit. Die verteren wij niet en daar kan je behoorlijk last van krijgen vooral als je al op leeftijd bent, in grote delen van Italië is dat een standaard procedure. Al het andere wat er ingaat is vers en beslist niet uit een potje, voorheen deed ik er een bouillon blokje in maar daar maak ik nu een beetje fond voor dan weet ik ook hoeveel zout er in zit Beertje
    Reactie door beary
  • Beste Hilde, Zo verschrikkelijk mee eens, die fabrieksrotzooi smaakt naar zeep! Ga zo door. MVG, Thomas
    Reactie door Skippy178
  • Ik ben een vers-freak. Voor een tomatensaus heb ik wel standaard tomatenpuree in huis voor als ik in een "luie bui" ben, maar voor de rest is alles altijd vers. Ik heb wel eens een potje pastasaus uit de supermarkt gebruikt: heel lang geleden. Daar schrok ik zo van dat ik alles weg heb moeten gooien: 't was niet te vreten. =D Trouwens leuke stukjes, Hilde.
    Reactie door cookie

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven