Zwarte pruimenvla

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Oven
  • Zeef

Bereidingswijze

  1. Zet de dag tevoren de pruimen in ruim water in de week en kook de pruimen 20 minuten.
  2. Haal ze uit het kookwater en verwijder de pit.
  3. Pureer de pruimen door ze door een zeef te wrijven, of draai ze door een passe-vite.
  4. Doe de met het en de suiker in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  5. Los de op in de lauwwarme en giet dit in het kuiltje.
  6. Voeg het toe.
  7. Smelt de ,maar laat deze niet warm worden.
  8. Giet de in het kuiltje en kneed alles tot een soepel deeg, dat niet meer aan de handen of de kom plakt.
  9. Laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen en kneed het nog eens door.
  10. Beboter een vlaaivorm met een doorsnee van 32 centimeter.
  11. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 1,5 centimeter dik en bekleed hiermee de vorm.
  12. Prik hier en daar het deeg eens in.
  13. Laat het deeg dan nog eens 30 minuten rijzen.
  14. Leg de pruimenmoes in de vorm en bak de vla in een voorverwarmde oven van 200 graden C.
  15. in 20 minuten gaar.
  16. Laat de vla afkoelen en bestrooi de rand vlak voor het serveren met .
  17. Deze vla werd en wordt in Kerkrade en omgeving geserveerd bij een begravenis.
  18. Zo'n vla of vlaai is een overbekend Limburgs gebak, dat heus niet alleen bij begrafenissen wordt geserveerd.
  19. Gebruik in plaats van pruimenmoes vers fruit, bestrooid met suiker, of een ander vruchtenmoes.
  20. Appelvla met een deksel van deeg heet een toeslag.
25
25
25

Ook lekker om te maken

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • gist kan sporen bevatten van gluten en Allergie in bloem
  • basterdsuiker en poedersuiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • ei is niet geschikt voor een ei-intollerantie
  • boter en boter om in te vetten kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in melk, boter, boter om in te vetten
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • melk, boter, boter om in te vetten is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in poedersuiker
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept

Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
346 kcal
17%1384 kcal
Vetten
17 g.
25%68 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
52 g.
20%208 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Zwarte pruimenvla