

Boerentaart met appel en pruimencompote
- Nederland
- Taart en gebak
- 4 portie(s)
- 1 uur en 15 minuten
- bettyvandijk
Ingrediënten
- 1 kilo appels
- 500 milliliter + 10 eetlepels (circa 100 milliliter) appelsap
- 2 zakjes vanillesuiker à 8 gram
- 70 gram custardpoeder
- 900 gram pruimen
- 1 kaneelstokje
- 200 gram + 1 eetlepel bruine suiker
- 300 gram bloem + een beetje zachte boter
- 500 gram bloem
- 200 gram rietsuiker
- een beetje suiker
- 1 ei
- 500 gram mascarpone
- 500 gram magere kwark
- 75 gram suiker
- 2 zakjes slagroomversteviger
- OPTIONEEL OM TE VERSIEREN:
- poedersuiker
- slagroom
- amandelen
Bereidingswijze
Schil voor de appelcompote de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
Breng de appel, 250 ml appelsap en 1 zakje vanillesuiker aan de kook. Kook ca. 5 minuten op laag vuur tot de appel zacht is.
Meng 35 gram custardpoeder met 5 eetlepels appelsap, voeg toe aan de appels en kook de appel compote circa 1 minuut op laag vuur en roer regelmatig door. Laat de compote afkoelen.
Was voor de pruimen compote de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten. Breng de pruimen met 250 ml appelsap, het kaneelstokje en 1 eetlepel rietsuiker aan de kook. Kook circa 5 minuten op laag vuur.
Roer 35 gram custardpoeder glad met 5 eetlepels appelsap en roer door de pruimen. Kook de pruimencompote ca. 1 minuut op laag vuur.
Laat de compote afkoelen. Neem het kaneelstokje eruit
Vet een bakblik (ca. 35x40cm) in met een beetje boter.
Kneed voor het deeg de bloem, 300 gram zachte boter, 200 gram rietsuiker, 1 zakje vanillesuiker, een beetje zout en het ei met de deeghaken van de handmixer en daarna kort met de hand tot een kruimeldeeg. Verdeel ca. 2/3 van het deeg over de bodem van het bakblik en druk aan. Verdeel de appelcompote over de ene helft en de pruimencompote over de andere helft van het bakblik.
Verdeel het overige kruimeldeeg erover.
Bak 4 5 minuten in de oven. Laat afkoelen. Snijd de plaatkoek doormidden tussen de 2 verschillende compotes. Snijd beide helften in het midden door en snijd daarna in 4 driehoeken.
Meng voor de vulling de mascarpone met de kwark. Meng 75 gram suiker en de slagroomversteviger. Klop met de gardes van de handmixer het suiker mengsel door het kwarkmengsel, verdeel de room over de pruimenplaatkoek, leg de appelplaatkoek er boven op.
Zet 2 uur in de koelkast
Meer Recepten
- Roombotercake met appel en kaneel4 porties
55 minuten
marrit - Romige pruimenplaatcake24 porties
50 minuten
bettyvandijk - Pruimengebak24 porties
50 minuten
roos99
Allergenen Informatie
Voor dit boerentaart met appel en pruimencompote recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.Mijn Recensie
Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.Zelf een recensie plaatsen
- Home
- Recepten
- Taart en gebak
- Boerentaart met appel en pruimencompote