Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Stamppot boerenkool recept
Stamppot boerenkool recept

Stamppot boerenkool


Ingrediënten


Bereidingswijze


Doe de geschilde en in even grote stukken gesneden aardappelen in een ruime pan. Giet er zoveel water bij dat de stukjes net onder staan. Doe er eventueel een bouillonblokje bij. Leg de boerenkool op de aardappelen, en daar bovenop de rookworst. Doe de deksel erop, en breng aan de kook. Zet lager als het water kookt, en laat twintig minuten zachtjes koken. Controleer daarna of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken.
Zodra de aardappelen en kool op het vuur staan doe je de spekblokjes of -reepjes in een pannetje met dikke bodem. Vet hoeft er niet bij, maar als je wilt kun je wel een lepeltje boter of reuzel bij het spek doen. Verhit op middelhoog vuur. Als je bij een goede slager je spek hebt gekocht, komt er nu géén vocht uit. Als het spek is uitgesmolten gaan de uien erbij. Schep goed om, dek af met een deksel, en laat een kwartiertje op laag vuur smoren. De uien zullen langzaam caramelliseren, het spek verbrandt niet. Op het laatst kun je op hoger vuur en zonder deksel spek en ui fruiten als je ze nog bruiner wilt hebben.
Als de aardappelen gaar zijn, haal je de rookworst uit de pan. Giet aardappelen en kool af, maar vang het kookvocht op. Pak een geschikte aardappelstamper en prak aardappelen en kool grof (geen puree). Doe er nu zoveel van het kookvocht door dat je een smeuïge stamppot krijgt. Schep er met een houten spatel ui en spekjes door, doe er flink peper bij, een klont reuzel of boter, en de azijn. Nu pas proef je om te bepalen of er extra zout bij moet. Bouillonblokje en spek zijn namelijk ook al zout. Je kunt ook iedereen aan tafel zelf laten bepalen of ze wel of niet extra zout willen.

Meer ReceptenAllergenen Informatie

Voor dit stamppot boerenkool recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven