Moussaka (traditionele Griekse lunchschotel)

Ingrediënten

+ -
print

Voor de gehaktsaus:

Voor de veredelde bechamelsaus:

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Garde
  • Koekenpan
  • Pan
  • Oven
  • Keukenpapier
  • Grote schaal

Bereidingswijze

  1. Gehakt rul bakken, uit de pan halen en reserveren.
    In hete olijfolie uien, knoflook, nootmuskaat, kaneel en chilipeper kort fruiten op hoog vuur.
    Blussen met tomatenpuree, even laten intrekken, opnieuw blussen met witte wijn en aanbaksel goed losroeren.
    De gehakt, gepelde tomaten, thijm, oregano, ¼ bouillonblokje toevoegen en aan de kook brengen.
    Verder sudderen op laag vuur (ongeveer 2 uur) tot alle vocht bijna verdwenen is.

    Aardappelen voorbereiden:
    Aard schillen en 10 minuten voorkoken.
    Laten afkoelen en in plakjes van 0,5 cm snijden.
    Aubergines voorbereiden:
    Aubergines afspoelen.
    In plakken van 0,6 cm snijden en besprenkelen met citroen tegen verkleuren.
    Plakjes in diep bord in olijfolie drenken.
    Op heet vuur in koekenpan langs beide kanten bakken tot er bruine vlekjes op ontstaan.
    Laten uitlekken op keukenpapier.
    Bechamelsaus voorbereiden:
    Boter in pannetje met dikke bodem smelten.
    Beetje bij beetje bloem toevoegen tot het een dikke brij vormt, tegen het droge aan.
    Zeer kort bakken.
    In een keer een halve liter melk toevoegen, losroeren met een garde en aan de kook brengen.
    Blijven roeren tot het mengsel dikker wordt.
    Net zo dik worden als een stevige pap, dus eventueel melk toevoegen.
  2. , ¼ en toevoegen.
    Van het vuur af, voorzichtig en zeer snel de door de bechamelsaus kloppen. (De saus mag vooral niet te heet zijn, anders zouden de dooiers stollen, waarbij de saus gaat schiften).
    Grote schaal invetten.
  3. Beginnen met 1 laag aardappelschijfjes.
  4. Heel klein beetje geraspte overheen strooien..
  5. Daarna een laag aubergineplakjes.
    Flinke laag gehaktsaus.
    Weer een laag aardappelschijfjes.
    Weer een klein laagje .
    Weer een laag aubergine.
    Weer een laag gehaktsaus, etc.
  6. tot alles op is behalve geraspte .
    Geheel bedekken met bechamelsaus en daaroverheen een flinke laag (de rest) geraspte .
    ¾ uur a 1 uur in de oven laten garen tot er een korstje bovenop is ontstaan.
25
25
25

Ook lekker om te maken

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in bouillonblokje en bouillonblokje
  • wijn, bouillonblokje, bouillonblokje kan sporen bevatten van gluten en Allergie in bloem
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • wijn, bouillonblokje, bouillonblokje kan sporen bevatten van ei en Allergie in eierdooiers
  • kaas, parmezaanse kaas, bouillonblokje, boter, kaas, bouillonblokje kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in kaas, parmezaanse kaas, boter, melk, kaas
  • Sporen van mosterd kunnen voorkomen in kaas, parmezaanse kaas, kaas
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van selderij kunnen voorkomen in bouillonblokje en bouillonblokje
  • kaas, parmezaanse kaas, boter, melk, kaas is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in wijn
  • Sporen van soja kunnen voorkomen in bouillonblokje en bouillonblokje
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • kaas, parmezaanse kaas, kaas kan sporen bevatten van zout en Allergie in zout
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept

Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
486 kcal
24%1944 kcal
Vetten
20 g.
29%80 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
38 g.
14%152 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Moussaka (traditionele Griekse lunchschotel)