Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Balkenbrij recept
Balkenbrij recept

Balkenbrij


Ingrediënten


Bereidingswijze


Kook het vlees in ongeveer 2 liter water met wat zout zeer gaar.
Zeef zonodig de bouillon en houdt deze licht aan de kook.
Kruid de vleesbouillon nu met het rommelkruid en met de andere genoemde kruiden.
Over smaak valt niet te twisten, maar zorg ervoor dat de bouillon in dit stadium behoorlijk pittig smaakt.
Wanneer er straks het boekweitmeel bijkomt, vlakt die de smaak namelijk weer af.
Doe dan het gemalen vlees erbij, breng aan de kook en vervolgens roert u er het boekweitmeel erdoor.
Zeef deze eventueel eerst.
En nu maar roeren, roeren, roeren tot de lepel in de brijpot staat en het geheel gaar is.
Spoel intussen stenen of glazen schalen om met water.
Stort daar de gare balkenbrij in en laat deze opstijven.
Snijd balkenbrij in plakken van 1 centimeter dik en bak deze aan beide kanten in een ongeveer gelijk mengsel van heet reuzel en rundervet tot er een lekker korstje op zit.
Eet smakelijk!

Serveersuggesties

Serveer met brood. N.B. Rommelkruid: in meerdere smaakvarianten verkrijgbaar bij met name traditionele kruidenmakers zoals Jacob Hooy op de Nieuwmarkt in Amsterdam of, van der Pigge in Haarlem. Kies in elk geval de minst zoete, meest grijze. Of zie recept rommelkruid. Reuzel: koop bij de slager kaantjes en bak ze uit. Het vet dat overblijft is reuzel. Rundervet koopt u bij de slager.

Allergenen Informatie

Voor dit balkenbrij recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Balkenbrij heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 1 recensie

  • Ga het zeker maken, bedankt!
    Scotsman gaf dit recept op 21 januari 2013 5 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven