Luikse wafels
- Herkomst Belgie
- Categorie Taart en gebak
- Bereiden
- Kookboek van louca
- Schrijf een review
Keukenspullen
- Keukenmachine
- Handmixer
Bereidingswijze
- Zelf gebruik ik de beslagkom van de keukenmachine plus de deeghaak, maar het kan uiteraard ook gewoon met de handen.
Doe de gist in een kommetje. - Voeg een kopje lauwe toe.
- Roer goed door en laat de gist een half uurtje op kamertemperatuur op gang komen.
- Roer af en toe door en let op dat je kommetje niet te klein is waardoor het gistmengsel zou kunnen overlopen.
- De mag beslist niet te heet zijn want dan gaan de gistcellen dood!
- Een temperatuur van 30°C is ideaal.
Splits de eieren en houd de dooiers en het eiwit apart.
Maak allereerst een voordeeg.
Gebruik daarvoor 1 kg bloem, de rest van de melk, het gistmengsel, de eidooiers, het zout en de vanillesuiker.
Zorg dat al de ingrediënten royaal op kamertemperatuur zijn: - zo’n 22 à 28°C.
Doe de bloem in de beslagkom van de keukenmachine. - Maak in het midden een kuil.
- Doe hierin de overige ingrediënten.
- Zet de keukenmachine aan met de deeghaak en laat ca. 5 minuten mengen.
- Klop ondertussen met de handmixer de eiwitten stijf.
- Meng het eiwit rustig onder het deeg.
- Zet het deeg weg op een warme plek.
- Dek hem af met een doek een laat het voordeeg ongeveer een half uur rijzen.
Laat ondertussen de zacht worden. - Werk de al knedend onder het deeg en doe dat vervolgens ook met de .
Verdeel het deeg in porties van ca. 100 gram en zet deze afgedekt 30 minuten weg op een warme plek voor de tweede rijs.
Gebruik een wafelijzer met grof raster en laat dit zeker niet te heet worden. - Zelf gebruik ik een elektrisch Tefalijzer waarvan de thermostaat van 0 tot 4 gaat; deze zet ik op stand 2,5.
Verwarm het ijzer voor. - Het ijzer hoeft niet ingevet te worden.
- Sluit het ijzer en zet je timer op 3 minuten.
- Haal de wafels er dan voorzichtig met een speciale vork met 2 tanden uit en laat ze op een bakrooster afkoelen.
Het lekkerst zijn de wafels wanneer je ze meteen opeet. - Wil je ze wat langer bewaren, laat ze dan een uur afkoelen en uitwasemen en bewaar ze in een afgesloten box.
Warm ze voor het eten even op in het wafelijzer op stand 1, gedurende 30 seconden.
Ook lekker om te maken
-
Recept
Harde wafels met parelsuiker41u
-
Recept
Harde wafels41u30m
-
Recept
Wafels van oma415m
-
Recept
Zachte wafels430m
-
Recept
Wafels42u
-
Recept
Wafels415m
Variaties op Luikse wafels
We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!
Variatie | Aantal | Gang |
---|---|---|
Luikse wafels | 1 | Streekgerechten |
Voedselallergie informatie
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- tarwebloem is niet geschikt voor een gluten-intollerantie
- vanillesuiker past niet in een suiker-arm dieet.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- eieren is niet geschikt voor een ei-intollerantie
- roomboter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in melk
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- roomboter en melk is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- zout past niet in een zoutarm dieet.
Reacties op dit recept
Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.
Per portie | Dagelijks Aanbevolen | Recept Totaal | |
---|---|---|---|
Calorieën | 232 kcal | 11% | 4640 kcal |
Vetten | 10 g. | 15% | 200 g. |
Waarvan verzadigd | 5 g. | 28% | 100 g. |
Waarvan onverzadigd | 3 g. | 10% | 60 g. |
Cholesterol | 0 g. | 0% | 0 g. |
Zout | 1 g. | 20% | 20 g. |
Koolhydraten | 31 g. | 11% | 620 g. |
waarvan Vezels | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Suikers | 0 g. | 0% | 0 g. |
Proteinen | 0 g. | 0% | 0 g. |
Vitamine A | 0 µg. | 0% | 0 µg. |
Vitamine C | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Calcium | 4 mg. | 0% | 80 mg. |
Ijzer | 0 mg. | 0% | 0 mg. |