Rijstpapier

Hier vertellen wij je alles over Rijstpapier. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rijstpapier.

Gebruik van Rijstpapier

Rijstpapier

Rijstpapier wordt gebruikt als ?verpakking? van ingrediŽnten. Er kunnen (echte Vietnamese) loempia?s van gemaakt worden of borrelhapjes en snacks. Vanwege de neutrale smaak kan met de vulling voor het rijstpapier eindeloos gevarieerd worden. Rijstpapier kan worden gebakken, gestoomd, gefrituurd en in de oven worden bereid. Ook kan rijstpapier gebruikt worden voor het verpakken van een frisse salade, bijvoorbeeld fijngesneden ijsbergsla met verse kruiden die men in het natgemaakte rijstpapier tot rolletjes wikkelt. In Vietnam worden deze frisse salades verkocht onder de naam ?keizersrollen?.

  • Zie verpakkingHoudbaarheid
  • RijstwarenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rijstpapier

Rijstpapier wordt verkocht in velletjes. Meestal hebben de rijstpapier velletjes kleine en grote ronde vormen, maar ze zijn ook in driehoekige vormen te koop. U vindt ze in de toko of in de Chinese supermarkt. De velletjes worden gemaakt van een mengsel van rijstmeel en water. Het mengsel wordt heel dun uitgerold en op bamboematten in de zon gedroogd. In gedroogde vorm zijn de velletjes erg broos. Om ze zacht te maken en daardoor makkelijker te vouwen bestrijkt u de velletjes met water.

Rijstpapier wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. De rijstvellen zijn vooral niet weg te denken in de Vietnamese keuken. In Vietnam heten het rijstpapier bŠnh trŠng. Het rijstpapier wordt veel gebruikt voor het maken van de zogenaamde ?spring rolls? (vertaald: lente rolletjes). Deze spring rolls vindt men ook terug in de Indonesische, Filippijnse en Chinese keuken. Deze landen gebruiken de spring rolls zoals wij brood gebruiken. Ze worden gevuld met vlees, kip,vis, groente, rijst, noedels, garnalen of andere zeevruchten. De vulling wordt gekruid en in het rijstpapier verpakt. Ze worden vervolgens in een hete pan gebakken of gefrituurd. De naam ?lenterolletjes? is voortgekomen uit het gebruik dat deze broodjes meestal worden gegeten tijdens het Lentefestival in China.

Rijstpapier wordt vooral gebruikt om het eten op een mooie, decoratieve manier te verpakken. Het betreft meestal kleine hapjes, die door de verpakking op een makkelijke manier kunnen worden gegeten. Rijstpapier kan voor koude gerechten en warme gerechten gebruikt worden.

Enkele gebruiksvormen van Rijstpapier

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.