Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Boekweitmeel

Hier vertellen wij je alles over Boekweitmeel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Boekweitmeel.

Gebruik van Boekweitmeel

BoekweitmeelJe kunt veel gerechten maken met boekweitmeel. Vaak wordt boekweitmeel gemengd met andere graanproducten om een beter bakresultaat te verkrijgen. Vroeger werd boekweit veel in de keuken gebruikt in de arme streken in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Een bekend Oudhollands gerecht is balkenbrij. Dit gerecht wordt traditioneel gemaakt van slachtafval van het varken en boekweitmeel. Boekweitmeel is erg geschikt voor het maken van pannenkoeken en poffertjes. Mensen die allergisch zijn voor gluten, kunnen boekweitmeel als vervangend product kiezen voor tarwemeel. Voor het bakken van brood is boekweit vanwege het ontbreken van gluten minder geschikt. In Oosterse landen wordt boekweitmeel veel verwerkt in de productie van noedels, hoewel daar vaak ook andere granen aan worden toegevoegd, waardoor deze noedels niet geheel glutenvrij zijn.

 • Fagopyrum esculentumLatijnse naam
 • 1 jaarHoudbaarheid
 • MeelsoortCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Boekweitmeel

Boekweitmeel wordt gemaakt uit de zaden van de boekweitplant, de Fagopyrum esculentum. Deze eenjarige plant hoort tot de duizendknoopfamilie. De zaden van de boekweitplant zijn eetbaar. Ze zitten verscholen in holle steeltjes. Als ze rijp zijn, laten de zaden makkelijk los. Eťn kilo boekweitmeel bevat ongeveer 45000 zaden. De zaden hebben een meel- en eiwitrijke inhoud. Hoewel het zaad tot meel wordt gemalen, behoort het niet tot de graanproducten. Het bevat ook geen gluten. Boekweitmeel is daarom prima geschikt als glutenvrij vervangmiddel voor tarwe.

Vroeger werden boekweitplanten veel ingezet als bijengewas. De bloemen van de boekweitplant bevatten namelijk veel nectar. Boekweit komt oorspronkelijk uit Centraal AziŽ. De plant is waarschijnlijk door de Mongolen aan het einde van de Middeleeuwen naar Oost-Europa gebracht. Later werd het bekend in West- en Zuid-Europa. Boekweit is een zomergewas. Het is gevoelig voor harde wind, regen en hagel. De zaaitijd ligt tussen half mei en half juni. In augustus en september wordt de boekweit geoogst.

Boekweitmeel geeft gerechten een authentieke, krachtige smaak. Het is te koop in de meeste supermarkten en de biologische- of natuurwinkel. Veel bekende meelfabrikanten hebben tevens boekweitmeel in het assortiment. Boekweitmeel wordt na het vermalen direct verpakt om de versheid en voedingswaarde te bewaren. Boekweitmeel is rijk aan magnesium, ijzer, vitamine B en voedingsvezels. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Bewaar boekweitmeel op een droge, donkere plaats. Houd het meel ver weg van vocht. Het meel is zeer vatbaar voor schimmel. Het meel is, mits goed bewaard, ongeveer een jaar houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Boekweitmeel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met BoekweitmeelInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven