Vis moet zwemmen

Een blik op de VISwijzer, die aangeeft welke vis verantwoord is om te eten, zegt genoeg. Na een rijtje 'groene' vissen, zoals haring, makreel, schol en sint-jacobsschelpen die zijn goedgekeurd, volgen nog wat 'prima keuze-vissen' als biologische pangasius en ansjovis. De oranje lijst met vissen waarbij problemen met de kweek of visserij bestaan en de rode lijst met een te hoge belasting voor de populatie of het milieu is echter minimaal twee keer zo lang.
Zeeduivel is bijvoorbeeld zo populair, dat de populatie steeds kleiner wordt. Daardoor is een groot deel van de gevangen vis inmiddels te jong, waardoor de populatie nog verder in gevaar wordt gebracht. Gelukkig weet ik niet hoe je zeeduivel kunt klaarmaken, dus dat is niet mijn schuld. Waar ik nog steeds van schrik, hoewel het allang bekend is, is dat kabeljauw uit de Noordzee ook op de donkerrode lijst prijkt. De vis heeft het zwaar: 93 procent wordt gevangen voordat ze zich hebben kunnen voortplanten. Een duidelijk voorbeeld van 'vis moet zwemmen'. Doe mij dan maar een wijntje zonder vis.
Er bestaat inmiddels een VISwijzerapp waarop je precies kunt zien welke vis je beter wel of niet kunt kopen als je in de supermarkt voor het vers- of diepvriesvak staat. Maar dan doemt vaak het volgende probleem op: vis kost behoorlijk wat geld, zeker wat betreft 'goede' vis. Probeer je dus een beetje gezond te leven, ben je nog tien keer duurder uit omdat de goedkope keuzes niet verantwoord zijn voor het milieu...
En intussen probeer ik dus nog steeds wat vaker vis te eten dan eens in de twee weken. Af en toe een haring of een stuk zalm (hoe vetter, hoe beter, zeggen ze) en de andere keer weer wat witvis. Ondanks alle bij-effecten (schadelijke stoffen in de vis en de slachtmethodes) wil ik namelijk wel een gezond hart houden. En daarnaast is het ook gewoon lekker om wat zalm door de pasta te doen, wat witvis door de Thaise curry of gewoon een makreel die net is schoongemaakt. Daar is ook wat voor te zeggen, toch?
Bekijk ook
Ork, ork, orkAls je iets lekkers maakt voor je gasten, moet je ook zorgen dat het mooi wordt gepresenteerd. Dat hoeft niet per se op een zilveren opengewerkte schaal met kristal ernaast, maar een leuk serviesje, mooi bestek en bijpassende servetten doen al wonderen.