Mosterd allergie

Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaden. Mosterd en mosterdzaad worden verwerkt in talrijke soorten (industriële) bereidingen. De mosterdplant behoort tot de familie van de Brassicaceae (kruisbloemenfamilie). Uit de mosterdplant worden de zaadjes gebruikt voor het maken van mosterd. Er zijn drie soorten zaden, witte, gele en bruine. Elke kleur heeft zijn eigen typische smaak.


Mosterd(zaad) wordt veel gebruikt in kant-en-klare maaltijden. Er zijn echter ontzettend veel producten die mosterd bevatten. Bekende zijn: azijn, slasaus, vinaigrette, chutney, piccalilly, mayonaise, fritessaus, groenten op zuur, kaas, ketchup, currysaus, marinade, specerijenmengsels en gekruid vlees. Er zit zelfs mosterd in babyvoeding.


In Frankrijk komt mosterd allergie het meeste voor. In het centrum van Frankrijk is 3 procent van de voedselallergieën een mosterd allergie, terwijl het percentage in het zuiden van Frankrijk op 8,9 procent komt. Het ligt waarschijnlijk aan de consumptiegewoonten. In Frankrijk ligt het percentage op 1,5 procent. In Nederland komt mosterd allergie zelden voor. In de meeste gevallen is de allergie voor mosterd(zaad) geanalyseerd bij patiënten die aan hooikoorts lijden.


Mosterd allergie kan zeer ernstige gevolgen hebben. Bij een hoge mate van  allergie kan men in levensbedreigende anafylactische shock raken als deze niet direct wordt behandeld. Anafylaxie is een situatie waarin het lichaam in een shock raakt. De bloeddruk daalt sterk, de patiënt krijgt last van benauwdheid en verliest mogelijk het bewustzijn. Andere reacties lijken veel op de reacties van de overige voedselallergieën. Het gezicht, lippen, tong of oogleden kunnen gaan opzwellen of jeuken. Kinderen krijgen vaak last van buikpijn, braken, een loopneus, kortademigheid (astma). Mensen met een mosterd allergie moeten alle voeding waarin mosterd(zaad) is verwerkt zien te vermijden. Dat valt niet mee omdat mosterd nu juist vaak onherkenbaar in producten wordt verwerkt. Daarom is het voor deze mensen extra belangrijk de productinformatie op het etiket te raadplegen.

De mosterdplant behoort tot de kruisbloemenfamilie, maar ook broccoli, bloemkool, boerenkool, spruiten, knolraap, raap, waterkers, tuinkers en radijs zijn aanverwante soorten. Het is mogelijk dat deze groenten eveneens een allergische reactie kunnen veroorzaken. Men noemt dit kruisreacties. Bij een kruisreactie reageert het lichaam op andere stoffen dan die waarvoor bekend is dat men er allergisch voor is. Dat komt omdat de stoffen op elkaar lijken en het afweersysteem ziet de stof niet anders dan het allergeen (de stof waar men allergisch op reageert).


Lees ook