Haring
- Wetenswaardigheden over de haring
- Vlaggetjesdag
- Voedingswaarden
- Wat erbij te drinken
- Lees ook
Smaken verschillen. In Nederland blijken er regionale smaakvoorkeuren voor haring te bestaan. Een aantal factoren zijn van invloed op de smaak van de haring, zoals de tijdsduur van het rijpingsproces en het zoutgehalte. In Amsterdam eet men het liefst een malse, doorgerijpte, grote haring. De Groningers eten hem liever licht gezouten met een grovere structuur. In Noord-Brabant hebben ze de haring liever iets kleiner, iets zouter en iets doorgerijpter. Je kunt de haring aan zijn staart vasthouden en afhappen. Sommigen prefereren hem in stukjes, met of zonder uitje, en anderen hebben hem graag tussen een broodje. De haring leent zich echter ook uitstekend voor culinaire gerechtjes, bijvoorbeeld als voorgerecht met (room)kaas, appel en noten. Een goede haring heeft licht, roomkleurig visvlees en is zilverkleurig onder de huid. De smaak is ziltig, romig en iets gerijpt. Het vlees moet mals zijn en stevig. De beste serveertemperatuur ligt tussen de 5 en 10 graden.
Wetenswaardigheden over de haring
De Latijnse naam voor de haring is "Clupea Harengus". De vis is vrij klein, heeft een slank postuur en een korte rugvin. De kleur van de haring is zilverkleurig met een blauwgroen rugvel. Ze worden maximaal 56 centimeter lang. De haring behoort tot de familie van haringachtigen. Hiertoe behoren ook de ansjovis en de sardine. Haring word het hele jaar door gevangen en is door invriezing het hele jaar door verkrijgbaar. De Hollandse Nieuwe wordt gevangen in de periode half mei tot juli. De Hollandse Nieuwe is een haring die verwerkt wordt als hij voldoende vet is en het juiste voedsel in de maag heeft. Deze haring wordt op Nederlandse wijze gekaakt, gerijpt, gezouten en gefileerd. Haring is zeer gezond: het levert gezonde vetten, omega 3,6 en 9 visolie en bevat veel vitamines.
Vlaggetjesdag
Met de komst van de Hollandse Nieuwe wordt Vlaggetjesdag gevierd. Traditioneel wordt het eerste vaatje nieuwe haring op een van de dagen, voorafgaand aan Vlaggetjesdag in Scheveningen bij opbod verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel. Scheveningen richtte haar Vlaggetjesdag op de zaterdag voor Pinksteren. In 2006 bleek dat de haring op dit tijdstip nog niet vet genoeg was. Daarom wordt de datum nu bepaald door de bij de haringvangst en haringhandel betrokken mensen. Vlaggetjesdag vindt nu steeds plaats na de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Scheveningen heeft de meest bekende en meest bezochte Vlaggetjesdag maar ook andere plaatsen in Nederland kennen een vorm van Vlaggetjesdag.
Voedingswaarden
Per 100 gram bevat de haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen: ongeveer 16 gram vet, 18 gram proteïne (eiwitten), vitamine A1, B1, B6, B12, C, D en E. Per 100 gram levert ze 932 kj/222 kcal.
Wat erbij te drinken
Populaire drankjes bij de zilte en malse smaak van de haring zijn: korenwijn (graanjenever), gewone jenever, wodka en aquavit. Een witbier pas er ook bij. Droge sherry en cider zijn ook goede begeleiders. Voor de wijnliefhebber kan men kiezen voor de muscadet uit de Loire.