Halloween

  1. De avond voor allerheiligen
  2. Jack de vrek
  3. Halloween in nederland en suriname
  4. Lees ook

Op 31 oktober vieren vooral Ieren, Engelsen, Schotten, Amerikanen en Canadezen "Halloween". Het is een soort griezelfeest, waarbij kinderen zich, liefst in monsterlijke of spookachtige outfits  verkleden en 's avonds aanbellen bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes. Ze roepen dan "trick or treat!" Hiermee geven ze de huisbewoner de keuze tussen een plagerijtje uithalen of een traktatie krijgen. Er wordt meestal snoep gegeven. Veelal worden er voor de tieners Halloweenfeesten gehouden. Vooral de commercie probeert dit feest ook in Nederland te promoten. Hier en daar zie je ieder jaar steeds meer pompoenen in de voortuin verschijnen. Het komt hier echter nog niet  goed van de grond.


De avond voor Allerheiligen

De naam "Halloween"is afgeleid van Hallo-e'en, wat weer afgeleid is van All Hallows Eve: de avond voor Allerheiligen, 1 november. Volgens de Iers-keltische kalender begon het jaar op 1 november, en was 31 oktober dus vergelijkbaar met ons huidige oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van dat jaar op deze dag terug kwamen, op zoek naar levende lichamen die zij dan het komend jaar konden bezitten. Het was voor de Kelten de enige manier van leven na de dood. De geesten die uit de dode mensen zouden herrijzen, werden gelokt met het leggen van voedsel voor de deuren. Er werden maskers gedragen om de boze geesten af te schrikken. Eeuwen later vermengde het Halloweenfeest zich met een christelijke traditie, waarbij op 2 november (Allerzielen) in lompen geklede christenen in de dorpen bedelden om zielencake, een brood met krenten. Voor ieder brood werd een gebed opgezegd voor de dode familie van de schenker om op die manier de opname in de hemel te bespoedigen. Hieruit stamt waarschijnlijk het "Trick or treat". In de negentiende eeuw brachten Ierse immigranten het feest naar de Verenigde Staten. In deze tijd ontstaat het gebruik van de bekende pompoen, uitgehold en uitgesneden in de vorm van een gezicht, gebruikt als lantaarn.


Jack de vrek


De pompoen heeft een bijzondere betekenis voor Halloween. Het begint bij een akelige man, die gierig en onbetrouwbaar was: Jack de vrek.  Op 31 oktober kwam de duivel hem halen, omdat het zijn tijd was om te sterven. Jack was daar nog niet aan toe en liet de duivel in een boom klimmen. Op die boom tekende hij een kruis, waardoor de duivel gevangen zat. De duivel moest Jack beloven hem niet meer lastig te vallen, dan zou hij hem loslaten. Omdat Jack zo slecht was geweest, mocht hij niet naar de hemel. Naar de hel mocht hij ook niet, omdat hij immers de duivel had bedrogen. Jack kreeg van de duivel een gloeiend houtje zodat hij zijn weg in de duisternis kon vinden. Het gloeiende houtje zat in een knol om hem langer te laten gloeien. De Ieren gebruikten knollen als lantaarn, maar toen zij in Amerika de pompoen ontdekten, vonden ze die veel mooier en werden deze vanaf dat moment gebruikt.


Halloween in Nederland en Suriname

In Nederland wordt Halloween niet zo groot gevierd. Kinderen gaan niet langs de deuren. Dat gebeurt op veel plaatsen nog wel met Sint-Maarten (11 november). Ze zijn dan alleen niet verkleed en de lampionen zijn vaak zelfgemaakt op school.  In Suriname is Halloween populair, maar in plaats van langs de deuren te gaan doen ze dat hier langs de winkels.


Lees ook