Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

print
Delen

IngrediëntenBereidingswijze

Was de bruine bonen en laat ze minimaal 12 uur wellen in ruim water. Doe de schouderkarbonades of de hamschijf in een grote soepketel met 1 liter water. Breng aan de kook en schuim af. Voeg 2 liter water toe en de bruine bonen en breng opnieuw aan de kook. Maak ondertussen de groenten schoon. Snijdt alles in kleine stukjes en voeg toe aan de soep. Voeg de bouillonblokjes, de laurierblaadjes, de kruidnagels, het bonenkruid en de tomatenpuree toe, zet het vuur laag en laat met de deksel op de ketel gedurende 2 uur sudderen. Af en toe doorroeren met een houten spatel om aanbakken te voorkomen. Doe het vuur uit en laat even afkoelen. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels. Neem de karbonades of de hamschijf uit de soep, verwijder de botjes, snijd het vlees klein en doe het weer in de soep. Breng op smaak met zout en peper. Zet de soep een nacht in de ijskast. Bruine bonensoep smaakt de dag erna nog beter! Verwarm de soep op een laag vuurtje onder voortdurend roeren of schep de koude soep in kommen en verwarm ze in de magnetron. Snijd de rookworsten in stukjes, voeg ze toe en laat ze even mee op temperatuur komen. Serveer in diepe borden of grote soepkommen.
Bron: © Eigen variatie op een beproefde klassieker

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit bruine bonensoep recept. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend, u dient zelf alsnog goed op te letten dat de te verwerken producten vrij zijn voor de voor u geldende allergenen. Onze allergieinformatie is verbeterd en verrijkt, klik hier voor de geavanceerde allergieinformatie.

Meer Recepten

Reacties (15)

Gemiddelde score 8.9 / 10 in 15 reacties
 • Hallo allemaal. Iedereen kook op zijn of haar manier. Ik kook al jaren. Gebruik ook geen bouillonblokjes. Daar ik van mening ben dat smaken verschillen. Als de soep klaar is voeg ik zout en peper naar smaak toe. Worst en vlees kan je natuurlijk naar je eigen idee toevoegen of gebruiken. Persoonlijk hou ik van een pittige soep. En gebruik daar zwarte peper voor. Verder een prima soep. Dank je voor het recept.
  Highking gaf dit recept 5/5 sterren
 • Dank voor de tip, Karin! De soep was na een nacht trekken best wel zout, maar met een pot bruine bonen erdoor en 2dl boullion van een kruidenbuiltje evengoed lekker. Volgende keer gebruik ik 2 bouillonblokjes, meer dan genoeg.
  Sandra gaf dit recept 5/5 sterren
 • Misschien dat veel mensen dit al weten, maar je kan de laurierbladeren e.d. ook in een metalen thee-ei doen. Dan hengel je ze er zo uit! Overigens eens met Jeene: pas erg op met het merk buillonblokje dat je gebruikt. De ene fabrikant is heel wat kwistiger met het zout dan de ander.
  Thalia gaf dit recept 5/5 sterren
 • Hier en daar een kleine aanpassing qua kruiden , maar verder een heel goed recept hoor. Nog nooit bonenkruid gebruikt, maar dat is wel een aanvulling qua smaak. Wel doe ik er nog een eetlepel sambal brandal doorheen. Vlees vervangen door een pond tartaar :-). uiteraard 2 rookworsten erin gedaan.
  Gerritsen gaf dit recept 5/5 sterren
 • Ik ga hem morgen maken. De bruine bonen staan nu in de week. Alle extra aanwijzigingen neem ik mee. Laat het jullie weten of het me is gelukt.
  Quissie gaf dit recept 5/5 sterren
 • Ik heb dit recept al een paar keer gebruikt en vind het superlekker! Heb wel een paar dingen aangepast: In plaats van peterselie gebruik ik bladselderij en voeg ook spek toe voor het oer-Hollandse effect!
  Cora gaf dit recept 4/5 sterren
 • Super soepie! Bedankt.
  John gaf dit recept 4/5 sterren
 • Een heerlijke soep wel een grote aardappel en wat chilli poeder toegevoegd, een aanrader. Bedankt voor het recept.
  P. Heun gaf dit recept 5/5 sterren
 • Heerlijke soep! Ik heb er twee schouderkarbonades doorheen gedaan en één rookwosrt. Een kruimige grote aardappel toegevoegd. Persoonlijk vind ik de soep wat dun, de volgende keer begin ik met twee liter, dan kan er altijd nog iets bij. Vanwege de grote heveelheid heb ik er 500 gram extra bruine bonen (zo uit de pot) aan toegevoegd. Drie runderbouillon blokjes gebruikt. De volgende keer gebruik ik ook nog een kruidenbuiltje en extra kruidnagels, dan is ie helemaal perfect!
  Karin1978 gaf dit recept 4/5 sterren
 • Mislukking? De WC in? Geruïneerd? Wat een zware woorden allemaal. Gewoon een prima recept en smaken verschillen nu eenmaal. Een algemene tip: wees terughoudend met het toevoegen van bouillonblokjes, sommige merken zijn erg zout. Je kunt meestal prima voor het afkoken indien nodig nog wat extra blokjes toevoegen. Blokjes eruit halen is wat lastiger :)
  Jeene gaf dit recept 4/5 sterren
 • Meer reacties

Laat uw reactie achter