Kerststol of kerstbrood

Kerststol of kerstbrood

print
Delen

Ingrediënten



Bereidingswijze

Bloem in een kom doen, in het midden een kuiltje maken. De gist erin verbrokkelen en met een beetje lauwe melk en bloem tot een zetsel roeren. Onder een schone doek op een warme plaats 40-50 minuten laten rijzen. Nu van de rand uit de bloem met de overige melk en suiker, gesmolten boter, citroenschil, kruiderijen en zout door het zetsel roeren en met een pollepel krachtig slaan tot het deeg van de rand loslaat. Het deeg minstens 20 minuten blijven kneden Vervolgens de gewelde rozijnen en krenten, sukade, sinaasappelschil en amandelen door het deeg kneden (dit gaat vrij zwaar). Van het deeg een bal vormen en die onder een schone doek 40 minuten laten rijzen. Opnieuw het deeg flink krachtig kneden, weer 40 minuten laten rijzen deeg plat drukken op een bestoven bank en in tweŽn delen. Ieder deel met de deegrollen in het midden wat dunner maken. De spijs week maken, door deze te kneden en er twee rollen van maken van 30 cm lengte. De spijsrol op het platte stuk deeg leggen, deze dicht klappen en iets aandrukken (spijs moet niet meer zichtbaar zijn). De stollen op een ingevet bakblik leggen en 50 minuten laten rijzen. Daarna in een oven van 200 įC 70-90 minuten bakken tot het brood gaar is. Als de bovenkant al te bruin wordt, een stuk aluminiumfolie of ingevet boterhampapier erop leggen. Het warme brood bestrijken met boter en grove suiker en vervolgens bestrooien met poedersuiker waardoor vanillesuiker is geroerd. Tip: alle ingrediŽnten dienen op kamertemperatuur te zijn. De bloem moet dus de avond tevoren al in de kom worden gedaan en op een warme plaats worden gezet. De rozijnen en krenten kunnen dan in de week worden gezet, eventueel in kirsch of rum. Om de stol een goede vorm te geven, is het gemakkelijk om met een deegrol in het ovale stuk deeg te drukken en daar het derde stuk als het ware in te klappen. Deze hoeveelheid kan gemakkelijk in tweeŽn worden gedeeld om twee stollen te bakken of om drie kerstbroden te maken. Want van deze hoeveelheid krijgt u een enorm brood van bijna 4 kilo!
Bron: © Bakker Henny

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit kerststol of kerstbrood recept. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend, u dient zelf alsnog goed op te letten dat de te verwerken producten vrij zijn voor de voor u geldende allergenen. Onze allergieinformatie is verbeterd en verrijkt, klik hier voor de geavanceerde allergieinformatie.

Meer Recepten

Reacties (4)

  • Een brood 90 minuten in een oven bakken op 200 graden komt er zwartgeblakerd uit.
    Hank gaf dit recept 5 sterren
  • En 100 gram gist kan ook niet.
    Liesbeth gaf dit recept 5 sterren
  • Singapore je hebt helemaal gelijk het moet handwarm zijn 36 graden ipv 360 graden en het moet ook 45 gr boter zijn. sorry hoor voor deze fouten
    henny57 gaf dit recept 3 sterren
  • Ik heb dit recept geprobeerd en het was gen succes. Ten eerste kan melk niet verwarmd worden tot 360 graden, dat zal wel een nul te veel zijn. Echter klopt volgens mij de 450 gram gesmolten boter ook niet.
    singapore gaf dit recept 3 sterren

Laat uw reactie achter