MijnReceptenboek.nl maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op MijnReceptenboek.nl.

Accepteren

Kerststol of kerstbrood

Kerststol of kerstbrood recept

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bloem in een kom doen, in het midden een kuiltje maken.
De gist erin verbrokkelen en met een beetje lauwe melk en bloem tot een zetsel roeren.
Onder een schone doek op een warme plaats 40-50 minuten laten rijzen.
Nu van de rand uit de bloem met de overige melk en suiker, gesmolten boter, citroenschil, kruiderijen en zout door het zetsel roeren en met een pollepel krachtig slaan tot het deeg van de rand loslaat.
Het deeg minstens 20 minuten blijven kneden
Vervolgens de gewelde rozijnen en krenten, sukade, sinaasappelschil en amandelen door het deeg kneden (dit gaat vrij zwaar).
Van het deeg een bal vormen en die onder een schone doek 40 minuten laten rijzen.
Opnieuw het deeg flink krachtig kneden, weer 40 minuten laten rijzen
deeg plat drukken op een bestoven bank en in tweŽn delen.
Ieder deel met de deegrollen in het midden wat dunner maken.
De spijs week maken, door deze te kneden en er twee rollen van maken van 30 cm lengte.
De spijsrol op het platte stuk deeg leggen, deze dicht klappen en iets aandrukken (spijs moet niet meer zichtbaar zijn).
De stollen op een ingevet bakblik leggen en 50 minuten laten rijzen.
Daarna in een oven van 200 įC 70-90 minuten bakken tot het brood gaar is.
Als de bovenkant al te bruin wordt, een stuk aluminiumfolie of ingevet boterhampapier erop leggen.
Het warme brood bestrijken met boter en grove suiker en vervolgens bestrooien met poedersuiker waardoor vanillesuiker is geroerd.

Tip: alle ingrediŽnten dienen op kamertemperatuur te zijn.
De bloem moet dus de avond tevoren al in de kom worden gedaan en op een warme plaats worden gezet.
De rozijnen en krenten kunnen dan in de week worden gezet, eventueel in kirsch of rum.
Om de stol een goede vorm te geven, is het gemakkelijk om met een deegrol in het ovale stuk deeg te drukken en daar het derde stuk als het ware in te klappen.
Deze hoeveelheid kan gemakkelijk in tweeŽn worden gedeeld om twee stollen te bakken of om drie kerstbroden te maken.
Want van deze hoeveelheid krijgt u een enorm brood van bijna 4 kilo!

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit kerststol of kerstbrood recept. Klik hier voor de allergeneninformatie.

Meer Recepten

Reacties

  • Baktijd is te lang en de temperatuur is te hoog. 180'C en dan 50 min bakken onder toevoeging van stoom geeft een beter resultaat. 30 gr zout i.p.v. 10 gr. En ik heb 2 ei dooiers aan het recept toegevoegd. Het was erg smakelijk.
  • Een brood 90 minuten in een oven bakken op 200 graden komt er zwartgeblakerd uit.
  • En 100 gram gist kan ook niet.
  • Singapore je hebt helemaal gelijk het moet handwarm zijn 36 graden ipv 360 graden en het moet ook 45 gr boter zijn. sorry hoor voor deze fouten
  • Ik heb dit recept geprobeerd en het was gen succes. Ten eerste kan melk niet verwarmd worden tot 360 graden, dat zal wel een nul te veel zijn. Echter klopt volgens mij de 450 gram gesmolten boter ook niet.

Timers

    Nieuwe Recepten

    Nu op ons forum

    Meedoen

    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven

    Culinaire Nieuwsbrief

    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /