Druivengelei

Druivengelei

print
Delen

IngrediëntenBereidingswijze

Gebruik druiven die niet te rijp zijn. Zelf heb ik druiven gebruikt die half augustus geplukt zijn uit noodzaakt. De druiven hingen bij mijn zoon onder de terrasoverkapping en trokken zoveel wespen aan dat het er niet meer aangenaam zitten was. De druiven zijn daarom ca. 2 maanden te vroeg geplukt. Ze bevatten dus nog weinig suiker, maar zijn wel al mooi gekleurd. Ris de druiven van de trossen en doe ze in een grote ketel. Maak er eventueel 2 porties van als je ketel niet groot genoeg is. Voeg het appelsap toe zodat er een bodempje vloeistof in de ketel staat om aanbranden te voorkomen. Breng rustig aan de kook met de deksel op de pan. Roer af en toe voorzichtig om met een houten lepel. Zo vlug als de vloeistof kookt temper je het vuur en laat rustig zon 20 minuutjes sudderen. Pas op dat de zaak niet overkookt. Haal zonodig het deksel van de ketel. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot handwarm. Giet alles door een fijnmazig zeef en laat n half uurtje uitlekken. Maak de ketel schoon en doe het druivensap terug in de ketel. Voeg de geleisuiker toe en roer even goed door. Proef of je het sap zoet genoeg vindt anders voeg je nog wat geleisuiker toe. Voeg al roerend geleidelijk de geleipoeder toe. Zet de ketel nu op het vuur en breng het sap aan de kook. Roer regelmatig even door. Wanneer de vloeistof volledig kookt blijven roeren en 1 minuut goed laten doorkoken zodat de gelei wordt geactiveerd. Doe het vuur uit en laat afkoelen tot handwarm. De gelei is nu nog steeds vloeibaar. Giet of schep hem in kraakheldere glazen potten. Schroef of klem het deksel erop en zet de potten 10 minuutjes ondersteboven. Voorzie de potten van etiketjes met naam en datum. Bewaar ze in de ijskast maximaal n half jaar. Omdat er geen conserveringsmiddel is toegevoegd moet n pot na opening in maximaal 3 weken worden geledigd. Bewaar ook de geopende potten steeds in de koelkast.

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit druivengelei recept. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend, u dient zelf alsnog goed op te letten dat de te verwerken producten vrij zijn voor de voor u geldende allergenen. Onze allergieinformatie is verbeterd en verrijkt, klik hier voor de geavanceerde allergieinformatie.

Reacties (4)

Gemiddelde score 10 / 10 in 4 reacties
 • Kook 2 schijfjes citroen samen met de druiven, op die manier zal uw suiker niet kristalliseren.
  Marc gaf dit recept 5/5 sterren
 • Op de reactie van Lydivan Rooijen, Als je de agar agar erbij doet moet je zeer goed doorroeren, de kristallen komen erin omdat je het geheel niet goed en stevig genoeg door hebt geroerd!
  Tom gaf dit recept 5/5 sterren
 • In plaats van geleisuiker kun je agar-agar gebruiken. Dit is een natuurlijk, smaakloos verdikkingsmiddel. Te koop in toko's en natuurvoedingswinkels. Ik hoorde pas gisteren van dit product maar het schijn goed te gebruiken te zijn bij het maken van o.a. gelei en jam. Ik heb het net gekocht en ga het vandaag of morgen uitproberen.
  Nelleke gaf dit recept 5/5 sterren
 • Zo doe ik het al 2 jaar, Heerlijk ... maar er komen scherpe kristallen(wijnsteenzuur) in de gelei en dat is zeer onprettig. Ik lees er nergens iets over. Weet iemand hoe ik dit kan voorkomen?
  Lydivan Rooijen gaf dit recept 5/5 sterren

Laat uw reactie achter