MijnReceptenboek.nl maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op MijnReceptenboek.nl.

Accepteren

Druivengelei

Druivengelei recept

Ingrediënten

Bereidingswijze

Gebruik druiven die niet te rijp zijn. Zelf heb ik druiven gebruikt die half augustus geplukt zijn uit noodzaakt. De druiven hingen bij mijn zoon onder de terrasoverkapping en trokken zoveel wespen aan dat het er niet meer aangenaam zitten was. De druiven zijn daarom ca. 2 maanden te vroeg geplukt. Ze bevatten dus nog weinig suiker, maar zijn wel al mooi gekleurd. Ris de druiven van de trossen en doe ze in een grote ketel. Maak er eventueel 2 porties van als je ketel niet groot genoeg is. Voeg het appelsap toe zodat er een bodempje vloeistof in de ketel staat om aanbranden te voorkomen. Breng rustig aan de kook met de deksel op de pan. Roer af en toe voorzichtig om met een houten lepel. Zo vlug als de vloeistof kookt temper je het vuur en laat rustig zo’n 20 minuutjes sudderen. Pas op dat de zaak niet overkookt. Haal zonodig het deksel van de ketel. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot handwarm. Giet alles door een fijnmazig zeef en laat ’n half uurtje uitlekken. Maak de ketel schoon en doe het druivensap terug in de ketel. Voeg de geleisuiker toe en roer even goed door. Proef of je het sap zoet genoeg vindt anders voeg je nog wat geleisuiker toe. Voeg al roerend geleidelijk de geleipoeder toe. Zet de ketel nu op het vuur en breng het sap aan de kook. Roer regelmatig even door. Wanneer de vloeistof volledig kookt blijven roeren en 1 minuut goed laten doorkoken zodat de gelei wordt geactiveerd. Doe het vuur uit en laat afkoelen tot handwarm. De gelei is nu nog steeds vloeibaar. Giet of schep hem in kraakheldere glazen potten. Schroef of klem het deksel erop en zet de potten 10 minuutjes ondersteboven. Voorzie de potten van etiketjes met naam en datum. Bewaar ze in de ijskast maximaal ’n half jaar. Omdat er geen conserveringsmiddel is toegevoegd moet ’n pot na opening in maximaal 3 weken worden geledigd. Bewaar ook de geopende potten steeds in de koelkast.

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit druivengelei recept. Klik hier voor de allergeneninformatie.

Reacties

  • Kook 2 schijfjes citroen samen met de druiven, op die manier zal uw suiker niet kristalliseren.
  • Op de reactie van Lydivan Rooijen, Als je de agar agar erbij doet moet je zeer goed doorroeren, de kristallen komen erin omdat je het geheel niet goed en stevig genoeg door hebt geroerd!
  • In plaats van geleisuiker kun je agar-agar gebruiken. Dit is een natuurlijk, smaakloos verdikkingsmiddel. Te koop in toko's en natuurvoedingswinkels. Ik hoorde pas gisteren van dit product maar het schijn goed te gebruiken te zijn bij het maken van o.a. gelei en jam. Ik heb het net gekocht en ga het vandaag of morgen uitproberen.
  • Zo doe ik het al 2 jaar, Heerlijk ... maar er komen scherpe kristallen(wijnsteenzuur) in de gelei en dat is zeer onprettig. Ik lees er nergens iets over. Weet iemand hoe ik dit kan voorkomen?

Timers

    Nu op ons forum

    Meedoen

    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven

    Culinaire Nieuwsbrief

    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /