OudHollandse Erwtensoep

OudHollandse Erwtensoep

print
Delen

IngrediëntenBereidingswijze

Erwtensoep behoort tot de zeer oude gerechten en is een typische maaltijdsoep. Over de erwten die gebruikt worden zijn de meningen nogal eens verdeeld. De een geeft de voorkeur aan spliterwten, de ander aan hele erwten. Vaststaat dat de hele groene erwt de soep een wat pittigere smaak geeft, terwijl spliterwten sneller binden. In dit recept komt iedereen aan zijn trekken. Over de groenten die erin thuishoren is iedereen het wel eens (hoewel er nog wel eens een aardappel wordt toegevoegd om het binden te bevorderen), en dat de basis uit varkensvlees moet bestaan is een uitgemaakte zaak. Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water (langer mag ook!). Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveert 2 uur tegen de kook aan. Schuim regelmatig af. Voeg toe: zou (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en selderijknol, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep. Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug. Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel het zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om het later bij de soep op roggebrood te serveren. Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn. Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat. Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeu´g, de fijngesneden bladselderij erdoor. Daarmee mag u best flink royaal zijn. Uw oudhollandse erwtensoep is nu klaar. Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen. Vooral niet koken! Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord. Geef bij erwtensoep roggebrood. Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst. U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek. Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit oudhollandse erwtensoep recept. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend, u dient zelf alsnog goed op te letten dat de te verwerken producten vrij zijn voor de voor u geldende allergenen. Onze allergieinformatie is verbeterd en verrijkt, klik hier voor de geavanceerde allergieinformatie.

Meer Recepten

Reacties (9)

Gemiddelde score 8.9 / 10 in 9 reacties
 • Zonder vlees is het ook heerlijk en je kan eten zoveel je wilt. Goed en gezond
  MariŰtte gaf dit recept 5/5 sterren
 • Ik doe er geen peen in, is niet nodig.
  Karel gaf dit recept 4/5 sterren
 • Zoals de erwtensoep hier beschreven wordt is het juiste recept, alleen voeg ik bij het vlees nog een stuk ossenstaart toe, geef een volle smaak probeer eens.
  Buther Henk gaf dit recept 5/5 sterren
 • Begrijp ik het goed? Is het 1 varkenspoot EN krabbetjes, kinnebakspek etc. Of is het OF?
  Tine Staal gaf dit recept 5/5 sterren
 • Dit gerecht komt 1 op 1 uit een receptenboek. Als je zoiets post dan is het wel zo netjes als je de bron erbij vermeld. Het recept komt uit dit boek Grootmoeders grote keukenboek. ISBN: 9789041003827.
  Henkie gaf dit recept 2/5 sterren
 • Lekker! Ik zal het proberen!
  Maddi gaf dit recept 4/5 sterren
 • Spliterwten, krabbetjes, knolselderij en winterwortel in plaats van rookworst een paar braadworsten geeft net iets extra smaak aan je soep. Eet smakelijk!
  Eric gaf dit recept 5/5 sterren
 • Als je een stuk volkorenbrood bij de soep doet komt er geen korst op de bodem van de pan.
  Cor gaf dit recept 5/5 sterren
 • Spliterwten week je niet! Alleen de hele!
  Peter gaf dit recept 5/5 sterren

Laat uw reactie achter