MijnReceptenboek.nl maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op MijnReceptenboek.nl.

Accepteren

OudHollandse Erwtensoep

OudHollandse Erwtensoep recept

Ingrediënten

Bereidingswijze

Erwtensoep behoort tot de zeer oude gerechten en is een typische maaltijdsoep. Over de erwten die gebruikt worden zijn de meningen nogal eens verdeeld. De een geeft de voorkeur aan spliterwten, de ander aan hele erwten. Vaststaat dat de hele groene erwt de soep een wat pittigere smaak geeft, terwijl spliterwten sneller binden. In dit recept komt iedereen aan zijn trekken. Over de groenten die erin thuishoren is iedereen het wel eens (hoewel er nog wel eens een aardappel wordt toegevoegd om het binden te bevorderen), en dat de basis uit varkensvlees moet bestaan is een uitgemaakte zaak. Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water (langer mag ook!). Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveert 2 uur tegen de kook aan. Schuim regelmatig af. Voeg toe: zou (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en selderijknol, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep. Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug. Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel het zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om het later bij de soep op roggebrood te serveren. Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn. Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat. Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuïg, de fijngesneden bladselderij erdoor. Daarmee mag u best flink royaal zijn. Uw oudhollandse erwtensoep is nu klaar. Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen. Vooral niet koken! Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord. Geef bij erwtensoep roggebrood. Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst. U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek. Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit oudhollandse erwtensoep recept. Klik hier voor de allergeneninformatie.

Reacties

  • Zonder vlees is het ook heerlijk en je kan eten zoveel je wilt. Goed en gezond
  • Ik doe er geen peen in, is niet nodig.
  • Zoals de erwtensoep hier beschreven wordt is het juiste recept, alleen voeg ik bij het vlees nog een stuk ossenstaart toe, geef een volle smaak probeer eens.
  • Begrijp ik het goed? Is het 1 varkenspoot EN krabbetjes, kinnebakspek etc. Of is het OF?
  • Dit gerecht komt 1 op 1 uit een receptenboek. Als je zoiets post dan is het wel zo netjes als je de bron erbij vermeld. Het recept komt uit dit boek Grootmoeders grote keukenboek. ISBN: 9789041003827.
  • Lekker! Ik zal het proberen!
  • Spliterwten, krabbetjes, knolselderij en winterwortel in plaats van rookworst een paar braadworsten geeft net iets extra smaak aan je soep. Eet smakelijk!
  • Als je een stuk volkorenbrood bij de soep doet komt er geen korst op de bodem van de pan.
  • Spliterwten week je niet! Alleen de hele!

Timers

    Nu op ons forum

    Meedoen

    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven

    Culinaire Nieuwsbrief

    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /