Zuurdesembrood

Zuurdesembrood

print
Delen


Open nu een tip >Elke dag een kerstdinertip!
PLUS ziet graag dat ieder gezinslid een handje meehelpt met Kerst en introduceert daarom het Iedereen-doet-mee-kerstdiner. Doe inspiratie op, vind leuke recepten en ontdek hoe iedereen een handje kan meehelpen!

Ingrediënten

  • 135 gram zuurdesem startdeeg
  • 300 centiliter water
  • 550 gram tarwemeel/bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel haverzemelen


Bereidingswijze

Leeg het potje zuurdesem in de broodbakmachine en voeg daar 300 centiliter water aan toe. Weeg 550 gram tarwemeel af (eventueel in een wat andere verhouding met tarwebloem als het brood wat lichter moet worden) en doe dat in de broodbakmachine. Voeg daar nog aan toe 1 eetlepel zout, 1 eetlepel gebroken lijnzaad, 1 eetlepel chiazaad, 1 eetlepel olijfolie en een eetlepel haverzemelen. Laat de machine minimaal 15 minuten kneden totdat het zuurdesem volledig is opgenomen en het mengsel egaal is geworden. Haal van dit mengsel 135 gram af en bewaar dat in een afgesloten potje in de ijskast. Dit zuurdesem is dan beschikbaar als starter voor het volgende brood.
Naar keuze kunnen er nog extra ingrediŽnten worden toegevoegd als krenten, rozijnen, stukjes noot, sukade, sesamzaad, pijnboompitten, e.d.
Het mengsel moet nu met rust worden gelaten en dient minimaal een uurtje of 7 te kunnen rijzen, maar dat mag ook langer. Het brood dient gedurende minimaal een uur te worden afgebakken. Door het instellen van de klok kun je de eindtijd instellen op bijvoorbeeld 7 uur in de ochtend. Standaard kun je meestal programma 12 gebruiken.

Allergieinformatie

Op de volgende pagina vindt u de allergie informatie voor dit zuurdesembrood recept. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend, u dient zelf alsnog goed op te letten dat de te verwerken producten vrij zijn voor de voor u geldende allergenen. Onze allergieinformatie is verbeterd en verrijkt, klik hier voor de geavanceerde allergieinformatie.

Reacties (6)

Gemiddelde score 8.3 / 10 in 6 reacties
  • Het is nu 02.02 uur s'nachts. Wil zuurdesembrood maken. Derde dag van het zuurdesemen. Neem dit recept en lees "en voeg daar 300 centiliter water aan toe". Is 3 liter op 550 gram niet wat veel? Groet Aluna
    Aluna Vogel gaf dit recept 3/5 sterren
  • Mijn broodje was goed gelukt. Het heeft alleen bijna 24 staan rijzen, maar de smaak was zoals zuurdesembrood moet zijn. dank je wel voor het recept
    Marian gaf dit recept 5/5 sterren
  • Waar kan ik zuurdesem startdeeg kopen of heeft er iemand een recept om zelf zuurdesem startdeeg te maken?
    Barda gaf dit recept 5/5 sterren
  • Wat bedoel je met "chiazaad" ? Ik ken dat niet. Waar is het te koop?
    Paula gaf dit recept 5/5 sterren
  • Jammer, broodbakmachine.
    Fir gaf dit recept 2/5 sterren
  • Goedemorgen, Ik mag graag brood bakken, deze lijkt me ook heerlijk ik wil het wel proberen het te maken. Groeten, Jan Bosvelt
    Jan Bosvelt gaf dit recept 5/5 sterren

Laat uw reactie achter