Wellen

Wellen is een kooktechniek die op verschillende manieren kan worden toegepast. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen in koud, lauwwarm of tegen de kook in water of andere vloeistoffen wellen. Het doel van wellen is dat het voedingsmiddel vocht opneemt en daarmee zacht en vol wordt.

Wellen wordt veel gedaan met gedroogd fruit. Het gedroogd fruit wordt enige tijd in water geweld, dat tegen de kook wordt aangehouden. Het fruit wordt na enige tijd zacht, waardoor het verder in het gerecht verwerkt kan worden. Controleer bij het wellen of het fruit zacht genoeg is. Laat het niet te zacht worden. Krenten, rozijnen, kikkererwten en dergelijke kun je in koud of lauwwarm water of ander vocht wellen. Sommige producten hebben langere tijd nodig. Gedroogde bonen moeten soms wel 24 uur lang wellen voordat ze geschikt zijn voor verdere bereiding.

Lees ook

  • Blind bakken
    Blind bakken (ook geschreven als blindbakken) is een techniek om een taartbodem te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke vulling die niet gegeten wordt
  • Pocheren
    Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren
  • Sueren
    Sueren is een kooktechniek waarbij groente wordt ontdaan van overtollig water, zonder het te laten kleuren. Het woord sueren is afgeleid van het Latijnse woord sudore, wa