Kloppen
Kloppen of opkloppen kun je op twee verschillende manieren. Kloppen is een kooktechniek waarbij producten met elkaar vermengd worden zonder dat er lucht in wordt gebracht. Opkloppen is een kooktechniek waarbij er wel lucht in geklopt moet worden, om het product luchtiger te maken.
Kloppen van slagroom De slagroom moet goed gekoeld zijn, voordat je hem kunt (op)kloppen, anders lukt het niet. Het vet in de slagroom opkamertemperatuur is te zacht om stijf te kloppen. Zet de kom waarin geklopt moet worden in een bak met ijsblokjes. Bij gezoete slagroom moet de suiker voor het kloppen toegevoegd worden. Stop met kloppen zodra de slagroom stijf genoeg is en begint te glanzen. Klop niet langer door om te voorkomen dat het vet zich gaat afscheiden van de room. Het resulteert in boter en dunne room. Kloppen van eiwitten Maak de kom waarin je de eiwitten wilt kloppen vetvrij met behulp van een citroen die je langs de binnenkant van de kom wrijft. Spoel de kom uit met water en laat hem omgekeerd drogen. Scheid de dooiers en de eiwitten van elkaar en giet het eiwit in de kom. Klop de eiwitten snel tot ze stijf genoeg zijn. Je kunt dat controleren door de kom voorzichtig om te draaien en de massa in de kom blijft. Klop niet te lang door, want dan zal het schuim in water met vlokken eiwit veranderen. Voeg eventueel een klein beetje suiker toe tijdens het kloppen om te voorkomen dat de eiwitcellen uitdrogen. Normaal voeg je de suiker, sap of andere smaakstoffen pas toe als het eiwit bijna stijf genoeg is.
Kloppen van slagroom De slagroom moet goed gekoeld zijn, voordat je hem kunt (op)kloppen, anders lukt het niet. Het vet in de slagroom opkamertemperatuur is te zacht om stijf te kloppen. Zet de kom waarin geklopt moet worden in een bak met ijsblokjes. Bij gezoete slagroom moet de suiker voor het kloppen toegevoegd worden. Stop met kloppen zodra de slagroom stijf genoeg is en begint te glanzen. Klop niet langer door om te voorkomen dat het vet zich gaat afscheiden van de room. Het resulteert in boter en dunne room. Kloppen van eiwitten Maak de kom waarin je de eiwitten wilt kloppen vetvrij met behulp van een citroen die je langs de binnenkant van de kom wrijft. Spoel de kom uit met water en laat hem omgekeerd drogen. Scheid de dooiers en de eiwitten van elkaar en giet het eiwit in de kom. Klop de eiwitten snel tot ze stijf genoeg zijn. Je kunt dat controleren door de kom voorzichtig om te draaien en de massa in de kom blijft. Klop niet te lang door, want dan zal het schuim in water met vlokken eiwit veranderen. Voeg eventueel een klein beetje suiker toe tijdens het kloppen om te voorkomen dat de eiwitcellen uitdrogen. Normaal voeg je de suiker, sap of andere smaakstoffen pas toe als het eiwit bijna stijf genoeg is.
Lees ook
- Grillen
Grillen is de populaire naam voor grilleren. Grillen is het bereiden van vlees of groente zonder toevoeging van vet op een rooster van een grillpan, een contactgrill, bar - Roken
Voedsel roken is een kooktechniek die onze voorouders al deden. Vroeger werd dit vooral gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt voedsel op deze man - Au bain-marie
Au bain-marie is een kooktechniek waarbij ingrediƫnten worden verwarmd in een kom of pan die in een pan wordt geplaatst met heet of zachtjes kokend water. Dit wordt geda